Hélène ontvangt nabestaandenpensioen

‘Het is belangrijk om elkaar goed verzorgd achter te laten’
23 juni 2021

Ze heeft voorzichtig de weg omhoog weer te pakken. Drie-en-een-half jaar na het overlijden van haar echtgenoot is het gemis nog altijd enorm, maar Hélène begint langzaamaan weer zin te krijgen in nieuwe dingen. Ook regelt ze financiële zaken nu grotendeels zelf. En Hélène weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om na te denken over je pensioen. Ook als het leven anders loopt dan je had verwacht en vooral had gehoopt.

Het was Tweede Kerstdag toen haar echtgenoot ruim drie jaar geleden overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Totaal onverwachts verloor Hélène, nu 70 jaar oud, de man met wie ze sinds haar zeventiende samen was. Hij was de man die al die tijd naast haar stond en hij viel zomaar opeens weg. De eerste periode was ze vooral in shock. Met de hulp van haar zoon wist ze veel dingen te regelen.

Haar man had nabestaandenpensioen opgebouwd

Hélène had zich vooraf niet gerealiseerd welk bedrag ze zou gaan ontvangen uit het nabestaandenpensioen van haar echtgenoot. Ze wist wel dat dat ze er aanspraak op kon maken en dat ze kon rekenen op een levenslange uitkering. Haar man was een periode in zijn leven creatief docent geweest en had in deze periode pensioen opgebouwd bij ABP. En ook partnerpensioen, oftewel nabestaandenpensioen. Op aanraden van de broer van haar man hadden ze nog een levensverzekering afgesloten. Om iets ruimer te kunnen leven als ze met pensioen zouden zijn.

 

Daar sta je liever niet bij stil

Net na het overlijden van haar echtgenoot kwam er zoveel op Hélène af. Ze moest met dingen aan de gang waar ze eigenlijk nog geen aandacht aan kon schenken, omdat de verwerking van de emoties nog de overhand had. ‘Ik vond het pijnlijk en confronterend. En voelde weerstand om met het nabestaandenpensioen en andere financiële zaken aan de slag te gaan. Maar het moest wel!’

 

Samen met haar zoon nam ze alle papieren door en hij was ook degene die contact opnam met ABP. De eerste melding dat de echtgenoot van Hélène was overleden was toen al binnen bij ABP. De woongemeente van de overledene informeert meerdere instanties zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en grote pensioenfondsen. Dit is niet het geval als u en uw partner in het buitenland wonen.

Het is goed om onder ogen te zien dat het anders kan lopen

Hélène herinnert zich weinig uit de periode net na het overlijden van haar man. Emoties hadden de overhand. Maar ze weet wel hoe belangrijk het is om zaken als nabestaandenpensioen en andere geldzaken goed geregeld te hebben. ‘Het is goed om samen onder de ogen te zien dat dingen anders kunnen lopen. Iedereen kan plotseling overlijden. Dat weet ik uit eigen ervaring.’

Het is fijn om weer nieuwe dingen op te pakken

Ze heeft nog altijd haar eigen praktijk voor huidverzorging en ziet daar zo’n vier tot vijf mensen per week. Ook is ze sinds kort begonnen als gastvrouw bij een museum bij haar in de buurt. Hélène vindt het fijn om weer nieuwe dingen op te pakken en nieuwe mensen te ontmoeten.

Financiële zekerheid is belangrijk

De inkomsten uit haar eigen praktijk, haar AOW, de uitkering uit de levensverzekering die zij en haar man afsloten bij een verzekeraar én het nabestaandenpensioen maken dat ze het goed kan rooien. Meer dan ooit weet Hélène dat het belangrijk is om voor je partner en jezelf een stukje financiële zekerheid te regelen. ‘Het is goed om te weten dat je elkaar goed verzorgd achterlaat. Wees verantwoordelijk voor jezelf en voor de ander. Dat geeft een krachtig en veilig gevoel en ook rust.’

Dit moet u regelen als uw naaste overlijdt