‘Een betere wereld begint op je bord’

De duurzame keuzes en groene dilemma’s van ABP-deelnemer Bart Killestijn
26 november 2021

Op onze oude dag genieten van een prettige en leefbare wereld. Dat willen we allemaal. Maar wat hebben we ervoor over? Hoe duurzaam willen we leven? En met welke dilemma’s worstelen we? In deze aflevering vertelt ABP-deelnemer Bart Killestijn (52) over zijn idealen en dilemma’s. De organisatie-analist op HR-gebied bij het ministerie van Defensie maakte zich op jonge leeftijd al zorgen over smeltende ijskappen en de wijze waarop we met dieren omgaan. Het boek Worldshift 2018 van de Hongaarse wetenschapper Ervin Laszlo triggerde hem een paar jaar geleden om politiek actief te worden én andere keuzes te maken.

Auto of openbaar vervoer

Ik kies er bewust voor om geen auto te hebben. Mijn werk in Utrecht, Amsterdam en Den Haag is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Ik woon op loopafstand van het station en vind reizen met de trein altijd prima. Ook toen ik nog een auto had reisde ik vaak met de trein. Heel soms leen ik een auto om spullen naar de stort te brengen of een kast op te halen. Dat soort dingen. Maar verder lukt het me prima zonder auto. Het is beter voor het milieu om de trein te pakken dan allemaal met je eigen auto te reizen. Een trein gebruikt ook energie, maar daar zitten al snel een paar 100 mensen in en dat maakt het veel energiezuiniger. En zelf achter het stuur zitten betekent ook dat je niet uit het raam kunt kijken. Vooral tijdens wat langere reizen. Het is schitterend om vanuit Nederland via Duitsland met de trein naar bijvoorbeeld Boedapest te reizen en onderweg te genieten van het uitzicht.

Vlees of vegetarisch

Ik eet sinds een paar jaar veganistisch. Dus niet alleen geen vlees en vis, maar ook dierlijke producten zoals melk en eieren gebruik ik niet. En dat kan soms lastig zijn, omdat er veel producten zijn waar eieren in zitten. Ik dacht toen ik besloot veganist te worden dat ik het enorm moeilijk zou vinden om geen kaas meer te eten. Ik at iedere dag kaas en de veganistische alternatieven voor kaas vind ik echt niet lekker. Maar ik heb er geen seconde moeite mee gehad. Dat verbaast me tot vandaag de dag. Er is wel iets anders wat ik heel erg lekker vind en mis: honing. Maar een betere wereld begint op je bord.

Nieuw of tweedehands

Wat ik regelmatig tweedehands koop zijn boeken. Ook probeer ik zelf dingen te maken, zodat ze niet vervangen hoeven te worden. Ik ben verder van mening dat het nog altijd beter is om in je oude auto door te rijden dan een nieuwe te kopen die nog geproduceerd moet worden. Zelfs al rijdt die nieuwe auto elektrisch. Er zijn toch weer veel grondstoffen nodig voor een nieuwe auto. Het zou goed zijn als de regering zou eisen dat producten langer mee moeten gaan. Een tv een wasmachine. Dat soort producten ging vroeger wel 20 jaar mee. Het lijkt wel of producten gemaakt worden om snel weer afgestoten te worden zodat de economische motor blijft draaien. Maar we moeten ons realiseren dat we niet beschikken over een onbeperkte grondstoffenvoorraad.

Zonnepanelen of gas

Ik geef de voorkeur aan zonnepanelen boven gas, maar ik heb ze niet. Mijn dakoppervlak is niet groot genoeg om het rendabel te maken. Het is een hele investering om zonnepanelen te laten plaatsen. Ik kom ook niet in aanmerking voor subsidie want daar is het oppervlak van mijn dak te klein. Je zou dit een dilemma kunnen noemen want het laat zien dat het lastig is om te leven zoals ik denk dat goed is voor mij en de wereld.

Willen én kunnen

Ik eet sinds een paar jaar veganistisch. Dus niet alleen geen vlees en vis, maar ook dierlijke producten zoals melk en eieren gebruik ik niet. En dat kan soms lastig zijn, omdat er veel producten zijn waar eieren in zitten. Ik dacht toen ik besloot veganist te worden dat ik het enorm moeilijk zou vinden om geen kaas meer te eten. Ik at iedere dag kaas en de veganistische alternatieven voor kaas vind ik echt niet lekker. Maar ik heb er geen seconde moeiteWat ik om me heen zie bij familie en vrienden is dat we enorm veel moeite moeten doen om zo klimaatneutraal mogelijk te leven. Dat het gemakkelijker is om het niet te doen. Dat is vaak een dilemma voor mensen die deze stap willen maken. Of het nu gaat om het scheiden van afval of de prijs van duurzame producten. Neem plantaardige melk. Waarom moet een kop koffie met sojamelk 50 cent duurder zijn dan met koemelk? Dat vind ik krom. Net als dat ik het jammer vind dat biologische paprika’s in de supermarkt in plastic verpakt zijn. Ik snap wel dat de caissière een gewone paprika moet kunnen onderscheiden van een biologische als je bij de kassa staat. Maar daar moet toch een andere oplossing voor zijn. mee gehad. Dat verbaast me tot vandaag de dag. Er is wel iets anders wat ik heel erg lekker vind en mis: honing. Maar een betere wereld begint op je bord.

De dilemma’s van ABP

Het is een mooie stap van ABP om te stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Goed dat ze naar de deelnemers luisteren. Misschien word ik nog blijer van het feit dat ze hebben aangegeven dat het niet ten koste gaat van de beleggingsresultaten nu ze uit fossiel gaan stappen en kiezen voor meer duurzame beleggingen. En dat is een goede zaak, want dat zou zo maar kunnen betekenen dat andere bedrijven ook die keuze gaan maken.

Oproep

Hoe zit het met uw groene dilemma’s? de komende periode willen we u een paar stellingen voorleggen. Kiest u voor een elektrische auto of een benzineauto, goedkope kleding versus duurzame kleding of een vliegvakantie versus een vakantie in eigen land? Laat ons weten wat uw dilemma is als het gaat om duurzaamheid en stuur een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl.