Hardenberg
ABP
Rolf Blankemeijer

©foto eric brinkhorst

‘We doen een half jaar met de grijze bak’

De duurzame keuzes en groene dilemma’s van Rolf Blankemeijer
22 augustus 2022

Op onze oude dag genieten van een prettige en leefbare wereld. Dat willen we allemaal. Maar wat hebben we ervoor over? Hoe duurzaam willen we leven? En met welke dilemma’s worstelen we? In deze aflevering Rolf Blankemeijer (55), beleidsadviseur CAO bij WENB, werkgeversvereniging voor bedrijven in energie, telecom, recycling en milieu.

Eten van het seizoen of lekker exotisch van ver?

“We zijn ons steeds bewuster van waar groenten en fruit vandaan komen en proberen steeds meer lokaal te kopen. Er zijn hier een paar boeren die mooie boerderijwinkels hebben. Daar komen we wel eens. In de supermarkt kijk ik er niet heel bewust naar, maar op de markt wil ik wel graag weten waar die appel vandaan komt.”

Openbaar vervoer of de auto?

“Ik reis graag met trein, dat is heerlijk ontspannen. Je kunt prettig werken in de trein. Helaas woon ik in Hardenberg. Dat is voor deze regio een behoorlijke stad, maar de treinverbinding is hier helaas niet zo goed. Ik moet dus vaak de auto pakken naar mijn werk. Gelukkig kan ik hem nu wat vaker laten staan omdat we hybride werken. Ik ga maximaal 2 dagen per week naar kantoor.”

Hardenberg
ABP
Rolf Blankemeijer

©foto eric brinkhorst

Vakantie met vliegtuig of trein?

“Engeland is ons favoriete vakantieland, daar gaan we meestal met de auto naartoe. Je hebt in Engeland cultuur, mooie natuur en lekkere bieren en whisky’s. Vliegen vind ik sowieso niet prettig. Het liefst zou ik met de trein gaan. Dat hebben we een keer gedaan en dat was fantastisch. Maar het is ook behoorlijk duur. Het blijft absurd dat een vliegticket vaak goedkoper is dan een retourtje met de trein. Laatst las ik dat het goedkoper is om van Utrecht naar Eindhoven via Dublin te vliegen dan met de trein te gaan!”

Dikke trui of de verwarming iets hoger?

“Wij hebben hem onlangs lager gezet, ook een beetje uit solidariteit met Oekraïne. Hoe minder gas uit Rusland we gebruiken, hoe beter ik het vind. De thermostaat stond hier altijd op 21 graden tot ze hier kwamen stuken. Toen hebben we hem uitgezet omdat de deur toch de hele dag openstond. Toen bleek die lagere temperatuur helemaal niet vervelend en hebben we de thermostaat op 18 graden ingesteld.”

Vlees of vegetarisch?

“Ik eet graag vlees, maar ga dan wel voor kwaliteit. Gehakt en zo stoppen we niet meer overal in. En als we het gebruiken, is het gehakt op basis van champignons. De vriendin van mijn zoon is ook vegetarisch en die heeft vaak goede tips voor vegetarische gerechten.”

Hardenberg
ABP
Rolf Blankemeijer

©foto eric brinkhorst

Consumeren of consuminderen?

“We hebben beiden een goede baan, kunnen alles doen wat we willen en dan heb ik al snel zoiets van: ‘Het kan wel wat minder.’ Ik had het vroeger thuis niet breed en ben me dus wel bewust van alle luxe en spullen die we nu hebben. Ik koop bijvoorbeeld graag dingen via marktplaats. Meestal gebruiken we spullen tot ze ‘op’ zijn en brengen ze daarna naar de kringloop. We gooien heel weinig weg, het duurt wel een half jaar voor onze grijze bak vol is.”

Gas of groene stroom?

“Zonnepanelen zou ik zeker nu heel graag willen hebben, maar het is helaas voor ons geen optie door de vorm van ons dak en de beschikbare ruimte. In plaats daarvan stoken we dus heel zuinig. We verwarmen meestal alleen de woonkamer tot een temperatuur van 17 graden, wat nog steeds behaaglijk is, want als de zon op het huis staat is het binnen eerder te warm dan te koud.”

De dilemma’s van ABP

“Ik zit namens de werkgevers in het verantwoordingsorgaan van ABP en maak ook deel uit van de beleggingscommissie. Het gaat in onze gesprekken vaak over duurzaamheid. Natuurlijk kwam ook de keuze van het fonds om te stoppen met beleggen in fossiel ter sprake. Ik ben daar niet voor. Want als je eruit stapt, wie koopt die aandelen dan? Misschien wel een stel cowboys die niets hebben met duurzaamheid. Met zo’n stap pak je ook het echte probleem niet aan: namelijk dat we allemaal, ondanks onze mooie idealen, nog steeds aan die pomp staan. Tegelijkertijd ben ik blij dat ABP maatschappelijke keuzes durft te maken die verder gaan dan geld verdienen alleen. Dat mag in de wereld wel wat meer gebeuren.”