‘Douchen met een zandloper om water te besparen’

De duurzame dilemma’s van ABP-deelnemer Falco van Bakel
27 februari 2022

Op onze oude dag genieten van een prettige en leefbare wereld. Dat willen we allemaal. Maar wat hebben we ervoor over? Hoe duurzaam willen we leven? En met welke dilemma’s worstelen we? In deze aflevering ABP-deelnemer Falco van Bakel (26), trainee kustlijnzorg bij Rijkswaterstaat, over zijn idealen en dilemma’s. ‘Ik geniet van bossen en strand. Je ziet dat de natuur achteruitgaat en daarom wil ik mijn steentje bijdragen om te zorgen dat het weer de goede kant op gaat.’

Openbaar vervoer of de auto?

"Dan ga ik toch echt voor het ov. Ik woon in Amsterdam en daar is alles goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik heb geen eigen auto en als ik er een nodig heb - eens in de 2 maanden ongeveer - dan pak ik een elektrische deelauto. De rest kan ik af op de fiets of lopend. Het is heerlijk om buiten te zijn."

Vliegtuig of trein?

"Voor de korte afstanden zou ik zeker de trein nemen. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat er steeds meer slaaptreinen komen en dat je je tijd zo goed kunt besteden. Locaties binnen Europa zijn goed te doen als het om de reistijd gaat. Jammer dat je voor de trein eigenlijk altijd meer betaalt dan voor het vliegtuig. Ik hoop dat de internationale treinreizen goedkoper worden, zodat het een nog aantrekkelijker alternatief wordt voor het vliegtuig of de auto."

Vlees of vegetarisch?

"Mag ik er tussenin zitten? Ik ben wat je noemt een flexitariër: kan soms genieten van een goed stuk vlees, maar ik ben de afgelopen jaren duidelijk minder vlees gaan eten. Als ik vlees eet, eet ik eigenlijk alleen nog kippenvlees, vanwege de lagere klimaatimpact dan bijvoorbeeld rundvlees. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel heerlijke vegetarische gerechten te maken."

Avocado’s uit verre oorden of appels uit de buurt?

"Ik ben niet zo’n fan van avocado’s. Geef mij maar een heerlijke Hollandse appel."

Dikke trui of de verwarming iets hoger?

"Uit duurzaamheidsoogpunt natuurlijk een trui, maar ik vind dit wel een lastige. We hebben thuis vloerverwarming en het duurt daardoor lang voordat het binnen opgewarmd is. Zet je de thermostaat hoger, dan duurt het vrij lang voordat de temperatuur daadwerkelijk omhooggaat. Maar ik moet ook zeggen dat ik het niet zo snel koud heb. Ik ben opgegroeid in een kamertje op het koele noorden. Daar komt bij dat ons huis aardgasvrij is. We maken gebruik van restwarmte van afvalinstallaties. Dat maakt het duurzaam heb ik me laten vertellen."

Consumeren of consuminderen?

"Consuminderen natuurlijk. Als het om bijvoorbeeld kleding gaat, koop ik sowieso heel weinig. Ik draag alles tot het moment dat er bijna gaten in vallen. Ik ben me ervan bewust dat het heel veel impact kan hebben als je spullen zo lang mogelijk gebruikt, dus zo lang mogelijk in de keten houdt. Ook probeer ik mijn waterverbruik te verminderen door korter te douchen. Ik heb een zandloper in de badkamer staan. Eén keer omdraaien is gelijk aan 5 minuten. Dit maakt me bewust hoe lang ik onder de douche sta. Ook dit is een manier om te consuminderen."

Worst en kaas voor de middagboterham of vegan broodbeleg?

"Ik heb meegedaan aan een footprint challenge op mijn werk waarbij ons team op een speelse manier de concurrentie aanging met andere teams. Het team dat in een paar weken tijd hun klimaatimpact het meeste heeft verkleind door allerlei kleine acties te ondernemen én ondertussen de meest innovatieve tips om duurzamer te leven heeft gedeeld, wint. Al ben ik flexitariër, toch at ik tussen de middag vaak vleesproducten op mijn boterham. De milieuvriendelijke supermarkt die onze boodschappen thuisbezorgt, heeft geen groot aanbod als het gaat om alternatieven voor kaas en worst. Iemand uit mijn team tipte me waar ik beter mijn broodbeleg kan halen. Het mooie van die challenge is dat het helpt om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we duurzamer kunnen leven. Ook als het gaat om watergebruik: als je zin hebt in een kop thee, doe dan niet te veel water in de waterkoker. Gewoon genoeg water voor die ene kop. Zo gebruik je minder water en minder elektriciteit om het water te koken. Alle kleine stapjes maken samen een grote…"

De dilemma’s van ABP

"Ik weet dat ik iedere maand via mijn pensioenfonds ABP een bedrag opzij leg, maar ik ben nog niet echt bezig met mijn pensioen. En dan heb ik het over mijn financiële verre toekomst. Maar ik vind het wel belangrijk dat het geld dat belegd wordt maatschappelijke meerwaarde heeft. Dus impact. Ik vind het dus een goede ontwikkeling dat ABP meer fossielvrij gaat beleggen. Dat zijn grote stappen. Daarnaast denk ik dat het goed is als we elkaar kunnen blijven inspireren om als consument stapjes te blijven maken. Doen we dat allemaal, dan is de impact enorm. Zowel bedrijven als consumenten moeten een steentje bijdragen. Ik hoop dat we dat blijven doen. Dan ziet het er voor de wereld rooskleurig uit en kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur, nu en in de toekomst."

Oproep

Hoe zit het met uw groene dilemma’s? De komende periode willen we u een paar stellingen voorleggen. Kiest u voor een elektrische auto of een benzineauto, goedkope kleding versus duurzame kleding of een vliegvakantie versus een vakantie in eigen land? Laat ons weten wat uw dilemma is als het gaat om duurzaamheid en stuur een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl.