Jonge Ambtenaar van 2022: Michelle Kames

Onder meer vanwege haar enorme drive en luisterend oor
24 januari 2022

Michelle Kames (32) is gekozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2022. De senior opgavemanager Werken en Ontmoeten van de gemeente Den Haag is iemand die de koe bij de hoorns vat. De jury noemt haar een ‘overtuigende powervrouw’. Zelf zegt ze: ”Ik heb een enorme drive om anderen hun plek te laten vinden.”

Je zou het niet zeggen als je haar hoort praten. Maar in groep 8 van de lagere school vertelde de juf dat ze ‘te stil’ was. Nu zal niemand haar stil durven noemen. “Ik ben goed in observeren en analyseren” zegt Michelle nu. “En ik leerde dat het goed is om mezelf te zijn en dingen anders te doen. Experimenteren past daarbij. Kansen creëren en anderen helpen om óók hun eigen plek te vinden. Dat is mijn drive.”

Jong en ervaren

En met die drive wist ze de jury te overtuigen tijdens de liveshow van FUTUR. Dit is het jonge ambtenaren netwerk dat de verkiezing elk jaar houdt. Het thema van de verkiezing van dit jaar was jong én ervaren. Want, zo stelt FUTUR, ook als jonge ambtenaar heb je belangrijke ervaring.

Michelle wist dat ze een kans maakte. Maar dat gold ook voor de andere 2 genomineerden: Marc Wessels van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Martin Chaigneau van de gemeente Utrecht. Michelle won, omdat ‘ze niet bang is om zich uit te spreken en goed luistert naar de mensen om haar heen: een overtuigende powervrouw’.

Zo ging Michelle ervandoor met de opleidingscheque en de eer. Ze is overladen met reacties en felicitaties, vertelt ze een paar dagen later. Ook ons gesprek houdt ze kort, want ze heeft straks een ontvangst bij het college van Burgemeester en Wethouders. 

Van bedrijfsleven naar overheid

Haar loopbaan startte Michelle in het bedrijfsleven. Bij de AH werkte ze eerst als caissière later als manager. Daarna ‘bleef ze een tijd hangen’ bij bol.com, nadat ze daar haar afstudeerstage had afgerond. De specialist verandermanagement noemt de aanstelling bij de gemeente Den Haag haar ‘eerste echte baan’.

Transitie naar anders werken

Bij de gemeente begeleidt Michelle de transitie naar anders werken. En dat omhelst het hele verhaal: van faciliteiten en vastgoed tot gedragstrainingen en dienstverlening. “Den Haag wilde al langer slimmer gebruik maken van de ruimte die we hebben. Door corona is iedereen handiger geworden met online werken. Straks stel je jezelf elke morgen de vraag: wat moet ik vandaag doen en waar doe ik dat het beste?”

“Werken wordt heel anders. Sommigen gaan er snel in mee. Anderen hebben meer weerstand. Met hen ga ik het gesprek aan. Soms zijn er heel goede redenen waarom zij niet met de verandering mee (kunnen) gaan. Soms kun je daar wat aan doen, soms niet. Daar moet je dan heel eerlijk in zijn.”

Alle diensten in één bijenkorf

“Uiteindelijk doen we het allemaal voor onze burgers. We proberen de dienstverlening samen te brengen in een soort ‘gemeentelijke bijenkorf’. Alles bij elkaar, één loket.”

 “We hebben in sommige buurten veel mensen wonen die moeilijk kunnen lezen en schrijven. Als zij een ingewikkeld probleem hebben moeten ze van loket A, naar B, naar C. En dan moeten ze ook nog eens vrij nemen van een baan waarvan ze het inkomen hard nodig hebben. Hoe handig is het dan als iemand even met je meeloopt naar de volgende balie om de hoek?”

Nog geen toekomstplannen

Gerichte toekomstplannen heeft Michelle nog niet. Ze wil zich graag inzetten op het vlak van kansengelijkheid, innovatie en leren en experimenteren. “voor de lange termijn heb ik mijn oog laten vallen op een directeurspositie. In het sociaal domein of de bedrijfsvoering.” Om er lachend aan toe te voegen: “De huidige directeuren hoeven niet voor hun baan te vrezen, hoor! De komende drie jaar zijn we nog bezig met de transitie.”

Al gekeken hoe het pensioen ervoor staat

En daarna als ze met pensioen gaat? “Mijn moeder is nog niet zo lang geleden met pensioen gegaan. Toen heb ik ook samen met mijn vriend gekeken hoe mijn eigen pensioen ervoor staat. Of we bijvoorbeeld vervroegd met pensioen zouden kunnen gaan. Ik kijk er echt naar uit om zelf te kunnen bepalen wat ik doe: reizen, puzzelen, familie. Ook lees je veel over het nieuwe pensioenstelsel, dus uit interesse kijk ik ook naar mijn pensioen. Maar het is natuurlijk ook nog ver weg, hè!”

Ambassadeur van álle ambtenaren

Als Jonge Ambtenaar van het Jaar is Michelle een jaar lang ambassadeur van jonge ambtenaren. Denk aan het werken bij de overheid onder de aandacht brengen van jongeren. Over de precieze invulling gaat ze nog nadenken, maar ze zegt nu al: “Ik wil ambassadeur zijn van alle ambtenaren. Jong én oud en zorgen voor kruisbestuiving tussen generaties. Zo krijg je mooie producten en diensten.”