Hoezo Geraniums? Mera Jes helpt bij het invullen van belastingaangiften

'Ik vind dat iedereen iets kan bijdragen aan de maatschappij'
29 juli 2022

In de serie ‘Hoezo Geraniums?’ komen gepensioneerden aan het woord die niet achter de geraniums willen én kunnen zitten. Hoe gaat het ze af om met pensioen te zijn? Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Mera Jes is 74 jaar en komt uit Sint-Annaparochie. Zij helpt anderen met het invullen van hun belastingaangifte. “Nadat ik bij iemand ben geweest, ben ik de bedragen alweer vergeten. Wat mij bijblijft is dat ik bij mensen thuis kom en geraakt word door hun omstandigheden.”

In de serie ‘Hoezo Geraniums?’ komen gepensioneerden aan het woord die niet achter de geraniums willen én kunnen zitten. Hoe gaat het ze af om met pensioen te zijn? Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Mera Jes is 74 jaar en komt uit Sint-Annaparochie. Zij helpt anderen met het invullen van hun belastingaangifte. “Nadat ik bij iemand ben geweest, ben ik de bedragen alweer vergeten. Wat mij bijblijft is dat ik bij mensen thuis kom en geraakt word door hun omstandigheden.”

Een ander levenstempo

“Ik nam mijzelf voor om het 1e pensioenjaar rustig aan te doen”, vervolgt Mera. “En niet direct al te beginnen met vrijwilligerswerk of een andere bestuursfunctie. Ik moest leren omgaan met het verschil in levenstempo. Dat het goed was om wat later op te staan en in de ochtend rustig de krant te lezen. Ik geniet ervan dat niks meer hoeft en alles mag. Wel vind ik dat iedereen iets kan bijdragen aan de maatschappij en niet alleen hoeft te consumeren. Het is juist zo fijn om iets te doen voor anderen.”

Verbonden met Essent

Mera was na haar pensioen jarenlang coördinator van de Essent Senioren Stichting in Leeuwarden. “Essent wilde graag iets betekenen voor gepensioneerde werknemers. Daarom richtte het bedrijf verschillende seniorenstichtingen op. De oud-werknemers konden een bedrag inleggen en Essent verdubbelde dat.” De voorwaarde was wel dat de senioren activiteiten organiseerden met elkaar. En zo bezochten ze de Keukenhof, de Floriade en de Euromast.

“Door de oplopende leeftijd van de gepensioneerden blijven we steeds dichter in de buurt. Nu organiseren we bijvoorbeeld boottochten op de Friese meren. Het gaat erom dat oud-collega’s het leuk vinden om elkaar weer eens te zien en te spreken.”

Hulp bij belastingaangifte

De 81-jarige buurman van Mera was al jaren HUBA (hulp bij belastingaangifte) bij de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). “Hij vond dat vrijwilligerswerk ook bij mij passen. Dat vond ik ook. Maar zoals zo vaak dacht ik ‘wat een goed idee’ en vervolgens komt het er niet van.” Toen de buurman toch onverwachts overleed, besloot Mera om HUBA te worden. Zij wilde de ANBO-leden die de buurman hielp niet in de kou laten staan.

“Het zijn allemaal mensen die in de buurt wonen en die hulp nodig hebben met hun belastingpapieren.” Ze nam contact op met de ANBO en mocht als vrijwilliger beginnen. Mera volgde een 2-daagse opleiding in Woerden, waar ze leerde hoe ze anderen kan helpen bij hun belastingaangifte. Dit rondde ze af, voordat de blauwe enveloppen op de deurmat van de ANBO-leden vielen.

‘De omstandigheden raken me’

Mera vindt het niet vreemd om andermans financiën te bekijken. “Nadat ik bij iemand ben geweest, ben ik de bedragen alweer vergeten. Wat mij wel bijblijft is dat ik bij mensen thuis kom en geraakt word door hun omstandigheden. Zo help ik een echtpaar waarvan de man dementerende is, terwijl hij altijd de geldzaken regelde. Dan zie ik de impact op de vrouw die hulp nodig heeft bij hun belastingaangifte. Ik vind het mooi dat ik op dat moment kan helpen, al is het maar een klein beetje.”

Opfrissen van de kennis

Jaarlijks wordt de kennis van alle HUBA’s opgefrist met 1 dag bijscholing. Dan krijgen ze uitleg over nieuwe ontwikkelingen en speciale onderwerpen, zoals: Duitse of Belgische belastingaangifte, huur- en zorgtoeslag en aangifte bij overlijden. “Door corona ging deze lesdag niet door. De ANBO plaatste op hun platform video’s over de verschillende onderwerpen en dat vind ik onwijs handig. Op zo’n lesdag let ik natuurlijk op, maar niet alle informatie blijft hangen. Wanneer ik nu aangifte doe met iemand van wie de partner recent is overleden, dan bekijk ik het bijbehorende filmpje. Dan weet ik weer hoe het zit en waar ik op moet letten. Ik hoop dat de ANBO de video’s blijft maken.”

‘Enveloppen open maken lukt niet’

De rol van coördinator bevalt Mera goed. Het regelwerk pakt ze ook op voor de boekenclub en voor haar tennisgroep. En op maandag bezoekt ze haar dochter Esther, die lichamelijk zwaar gehandicapt is maar geestelijk helemaal bij. Ze woont in een Fokuswoning, waar de bewoners zelf de regie in handen hebben. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze gewassen worden of naar bed willen. “Soms moet mijn dochter even wachten, maar dat is niet erg. Ze mag zelf alles bepalen.”

Op die maandagen helpt Mera haar dochter met haar administratie. “Op de computer kan mijn dochter alles. Maar enveloppen open maken en formulieren terugsturen lukt niet. Ze heeft te maken met 10 zorgverleners en daar komt heel wat papierwerk bij kijken.”

Oproep

Krijgen de geraniums ook bij u geen water? En wilt u uw verhaal met ons delen? Stuur een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl. Wie weet nemen wij contact met u op voor een interview. We stemmen het verhaal met u af voordat we het delen met de lezers van abp.nl.