We willen in onze beleggingen meer inzetten op behoud van natuur en biodiversiteit. Maar waar hebben we het precies over, als we praten over biodiversiteit? En waarom is het zo belangrijk? 2 experts spreken zich uit.
Meerdere keren per jaar is Gert-Jan Nabuurs, professor European Forest Resources aan Wageningen University and Research (WUR), met leden van zijn groep te vinden ergens in het Europese bos. Ze zijn daar voor diverse EU-projecten en ook om te kijken hoe het bos er daar voor staat. Soms lijkt het wel alsof het met alle bossen slecht gaat, maar zo zwart-wit is het niet, ziet Gert-Jan. “Het verschilt van bos tot bos. Er zijn plekken die erg kampen met droogte, met ziekten, verzuring of plaaginsecten. Maar er zijn ook bossen die er best goed voor staan. Het goede nieuws is ook: sinds de Middeleeuwen is er niet meer zoveel bos geweest.”
Dat neemt niet weg dat hij wel degelijk zorgen heeft. “In veel bossen zie je de effecten van klimaatverandering nu al terug. In midden-Duitsland bijvoorbeeld kampen ze erg met droogte. Daar hebben de fijnsparren het zwaar. Er treedt ook verzuring op bij bossen in regio’s met sterke luchtverontreiniging. Mede daardoor en door te intensief beheer op sommige plekken, neemt over de hele breedte de biodiversiteit in de bossen gemiddeld af.” Esther Turnhout is hoogleraar Wetenschap, Technologie en Samenleving aan de Universiteit Twente. Ze sprak onder meer op de VN-top over biodiversiteit over de samenhang tussen biodiversiteitsverlies, klimaatproblemen en ongelijkheid. Zij ziet ook dat de natuur op sommige plekken nog best stand houdt. “Maar als je alles bij elkaar bekijkt, zie je dat de biodiversiteit achteruitgaat.”