Werken in loondienst en als zelfstandige, hoe verder?

‘Het was te spannend om alle zekerheden in 1 keer op te geven’
13 oktober 2023

Maud Schenk-Hermans (46 jaar) combineert werken in loondienst  met een reeks van activiteiten als zelfstandige. Ze is raadslid, columnist, mede-eigenaar van een B&B, trouwambtenaar, vrijwilliger bij een noodopvang voor asielzoekers én ze is in loondienst als projectleider bij een gemeente.

Voor Maud is het de normaalste zaak van de wereld om haar werkzaamheden te combineren. “Sommigen schrikken ervan dat ik zoveel doe. Maar ik zou niet anders willen. Als ik dit niet zou doen, dan zou ik een potentiële kandidaat zijn voor een bore-out. Dan zou ik me vervelen op het werk en mijn motivatie verliezen.” 

Voorzichtige eerste stappen als zelfstandige

In haar vorige baan besloot Maud voorzichtig van het bestaan als zelfstandige te proeven. De baan als teamleider bij een middelbare school ging haar goed af. Ze merkte dat er meer ruimte zat in de werkweek. Zo ging ze steeds minder uren in loondienst werken en steeds meer als zelfstandige. “Alle zekerheden die een baan in loondienst biedt in 1 keer opgeven, vond ik te spannend. Daarnaast wilde ik ook een goede keuze maken en ondervinden of het werken als zelfstandige bij mij past.” 

De broer van Maud werkt al jaren als zelfstandig projectleider. Hij adviseerde Maud om eerst een zakelijk netwerk op te bouwen. “Ik had al een uitgebreid netwerk door mijn ervaring als teamleider en raadslid. Maar een echt zakelijk netwerk is toch anders. Nu heb ik meer relevante connecties.”

‘Ik ervaar meer vrijheid om mijzelf te zijn’

“Het werk als zelfstandige past beter bij mijn persoonlijkheid. Ik ervaar meer vrijheid om te zijn wie ik ben en dat is heel prettig. In loondienst lijken er soms andere verwachtingen te zijn. Hierdoor voel ik me beperkter in mijn bewegingsruimte. En lijkt het alsof ik als werknemer een in een bepaald keurslijf zit. Soms vind ik de politieke sensitiviteit uitdagend, ook al ben ik oprichter van een politieke partij en raadslid. 

Als iets beter kan en ik hierbij kan bijdragen, dan geef ik soms ongevraagd advies. Dat volgt uit mijn betrokkenheid en enthousiasme. Ik hou van eerlijk en open zijn. Daar kan niet iedereen zich in vinden. Dat schuurt soms en daar leer ik veel van.”

Pensioen en arbeidsongeschiktheid regelen

Ergens in de toekomst verwacht Maud wel volledig als zelfstandige te werken. De arbeidsvoorwaarden pensioen en arbeidsongeschiktheid wil ze goed regelen. “In mijn nabije omgeving is iemand arbeidsongeschikt geworden. Ik zie dat degene niet meer de werkzaamheden van voor het ongeluk kan uitvoeren. Dat drukte mij op de feiten, dit onderdeel wil ik goed regelen.”

Ook wil Maud direct geld opzij leggen voor haar pensioen. “Ik zie dat iedereen op een andere manier geld spaart voor later. De één investeert in een vakantiewoning en de ander belegt het geld. Hoe ik mijn pensioen ga regelen, daar ben ik nog niet uit. Maar ik ben wel van plan om een aardig bedrag te reserveren.”

Ooit een stapje terug?

Soms droomt Maud van een heel andere baan. Een baan waarin ze leuk contact heeft met anderen, misschien in de horeca of als postbezorger. “Misschien dat ik ooit voor een baan kies die niet bij mijn ervaring past. Een baan die niet zo goed betaalt maar waar ik wel veel energie van krijg. Maar dat zie ik dan wel weer.”

Ook starten als zelfstandige?

Dan bouwt u geen pensioen meer op bij ABP. Als u geen of minder pensioen opbouwt, kan dit gevolgen hebben voor uw inkomen wanneer u met pensioen gaat. Uw inkomen kan daardoor lager worden dan het sociaal minimum.

U kunt ervoor zorgen dat uw pensioenopbouw, van uw eigen pensioen maar ook het nabestaandenpensioen van uw partner, doorloopt.

Tip: U kunt ervoor kiezen om uw pensioenopbouw bij ABP vrijwillig voorzetten. Als zelfstandige mag u dit maximaal 10 jaar doen. Wilt u dit doen? Dan is het belangrijk om te weten dat uw aanvraag uiterlijk 9 maanden na uw ontslag bij ons binnen moet zijn. Kijk op MijnABP hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Of ga naar mijnpensioenoverzicht.nl