Arbeidsongeschikt en uw pensioen: Hoe verder?

13 augustus 2024

Arbeidsongeschiktheid heeft niet alleen emotionele en fysieke gevolgen, maar het kan ook gevolgen hebben voor uw financiële situatie. En niet te vergeten uw pensioenopbouw. Als u arbeidsongeschikt raakt, verandert uw leven drastisch. Het is belangrijk om te weten of u in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidspensioen. 

Ervaringsverhaal: Maaike, 44 jaar

Herinneringen aan het moment dat voor altijd haar leven veranderde, heeft ze niet. Maar het moment staat wel in haar geheugen gegrift vanwege de gevolgen. Op 19 mei 2003 reed Maaike van haar werk naar huis. De lerares op een lagere school in Almere raakte om onduidelijke redenen van de weg. Ze hoorde later dat het een eenzijdig ongeval was geweest en dat er geen getuigen waren. “Door het ongeluk ben ik volledig arbeidsongeschikt.” 

Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt wordt?

Wanneer u langdurig ziek bent, zal UWV na twee jaar beoordelen of u arbeidsongeschikt bent en of u in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Als u recht heeft op een WIA-uitkering, kunt u ook in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidspensioen en premievrije pensioenopbouw. Dit betekent dat u gedeeltelijk pensioen blijft opbouwen zonder dat u of uw werkgever hier premie voor betaalt. 

Arbeidsongeschikt en uw pensioen

UWV is verplicht om aan ABP door te geven dat u een WAO- of WIA-uitkering ontvangt. Na ontvangst van dit bericht neemt ABP meestal binnen één tot 3 maanden contact met u op. Mocht u na 3 maanden nog niets gehoord hebben, dan is het verstandig zelf contact op te nemen met ABP. 

final-step-27e4b2b645

Ervaringsverhaal arbeidsongeschikt en pensioen

Maaike raakte op 23 jarige leeftijd arbeidsongeschikt

Maaike had er net 7 jaar studeren opzitten. Eerst volgde ze de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) en daarna ging ze naar de PABO. “Ik wilde lerares worden. Daar lag mijn hart.”  Op haar 23e raakte ze betrokken bij een eenzijdig auto-ongeluk dat haar leven voor altijd veranderde. Ze raakte in coma en heeft niet-aangeboren hersenletsel opgelopen. Ze woonde maandenlang in een revalidatiecentrum en moest daarna nog jarenlang revalideren. Ondanks haar inspanningen om weer aan het werk te gaan, was de vermoeidheid te groot en moest ze accepteren dat ze niet meer kon werken. 

Gelukkig krijgt ze veel steun van haar man, met wie ze een paar jaar geleden trouwde. “Daar bof ik mee", zegt ze. “Ik hoop dat ik gelukkig blijf met mijn man en niet te veel lichamelijk achteruitga de komende jaren.” 

Regelen van arbeidsongeschiktheidspensioen

Tijdens haar herstel ontdekte Maaike dat ze recht had op een arbeidsongeschiktheidspensioen. "Volgens mij hoorde ik bij UWV dat als je ambtenaar bent, je een aanvulling krijgt", zegt ze. "Ik zocht het zelf na op internet en kwam erachter dat ik in aanmerking kwam. Daarna heb ik contact opgenomen met ABP om alles te regelen." 

Maaike benadrukt het belang om goed de vinger aan de pols te houden. “Het was wat werk en er kwamen veel formulieren bij kijken, maar het is echt belangrijk om dit goed te regelen. Ik moest allerlei gegevens van UWV doorgeven ter controle, maar daarna ging het vrij soepel."

Nu is haar arbeidsongeschiktheidspensioen bij ABP geregeld. “Het geeft me een gevoel van zekerheid, omdat ik weet dat ik dit pensioen krijg tot mijn reguliere pensioenleeftijd." 

Financiële gevolgen

Het arbeidsongeschiktheidspensioen helpt enorm bij Maaike's financiële situatie. "Het was een stuk pittiger geweest als ik dit pensioen niet had", geeft ze toe. "Dit pensioen maakt zeker een verschil in mijn dagelijks leven."

Check of u recht heeft op arbeidsongeschiktheidspensioen

Arbeidsongeschiktheid komt vaak onverwacht en brengt grote veranderingen met zich mee. Daarom is het belangrijk om goed te weten welke rechten en mogelijkheden u heeft op het gebied van arbeidsongeschiktheidspensioen. Neem contact op met het UWV en ABP. Zo zorgt u ervoor dat uw pensioenopbouw gedeeltelijk doorgaat en dat u uw financiële toekomst veiligstelt.  

Neem vandaag nog de eerste stap om uw pensioen goed te regelen. Log in op MijnABP bekijk uw pensioen. Of check of u recht heeft op arbeidsongeschiktheidspensioen.