Deelnemers geven aan hoeveel risico zij kunnen en willen nemen

Onderzoek onder 460.000 deelnemers
5 augustus 2024

Bij het bepalen van ons beleggingsbeleid vinden we het belangrijk om uw stem te horen. Daarom onderzoeken we minimaal een keer in de 5 jaar hoeveel risico u bereid bent te nemen met uw pensioen.

We vroegen ruim 460.000 deelnemers naar hun risicobereidheid. Misschien heeft u hier ook wel aan deelgenomen. We deden onderzoek bij verschillende groepen deelnemers in verschillende leeftijden. Zo vroegen we deelnemers die pensioen bij ons opbouwen, pensioen bij ons op hebben gebouwd, en een pensioen ontvangen van ons. Ongeveer 7% van deze groep deelnemers deed mee aan het onderzoek.

Onderzoek helpt ons beleggingsbeleid te bepalen

Daarom vragen wij onze deelnemers:

  • Hoeveel risico bent u bereid te nemen?
    Met meer risico kunnen we over langere tijd vaak meer pensioen opbouwen. Met minder risico heeft iemand meer zekerheid, maar over langere tijd vaak ook minder pensioen.
  • Sluit het verwachte pensioen aan bij wat u minimaal denkt nodig te hebben?
  • En in hoeverre kunt u tegenvallers opvangen?

We beseffen dat vragen over risico’s lastig te beantwoorden zijn. Toch zijn de antwoorden belangrijk voor ons. Het geeft ons een belangrijk inzicht in hoeveel risico deelnemers over het algemeen willen lopen. Dit inzicht geeft ons, naast onder andere wetenschappelijke inzichten en kenmerken van deelnemers, ook een handvat voor het bepalen van ons beleggingsbeleid. 

De meeste deelnemers kunnen hun uitgavepatroon aanpassen

Niet iedereen kan een tegenvaller opvangen. Wij vinden het belangrijk om hier rekening mee te kunnen houden. De meeste deelnemers geven aan hun uitgaven te verlagen als het nodig is. Of ze vangen de tegenvaller op met andere inkomsten of vermogen.


In de onderstaande factsheet vindt u de belangrijkste uitkomsten:

factsheet  risicopreferentieonderzoek