De duurzame dilemma’s van ABP-deelnemer Teun Goossens

‘We kleden ons liever wat warmer en verstoken dus niet zo veel gas’
30 januari 2024

Op onze oude dag genieten van een prettige en leefbare wereld. Dat willen we allemaal. Maar wat hebben we ervoor over? Hoe duurzaam willen we leven? En met welke dilemma’s worstelen we? In deze aflevering vertelt Teun Goossens (29), fysiotherapeut en docent aan de HAN University of Applied Sciences in Nijmegen, over zijn idealen en dilemma’s. “Duurzaamheid en klimaat houden mij bezig, net als veel andere mensen van mijn generatie.”

Teun werd geboren in Flevoland en groeide op in een dorp in Noord-Limburg. Kleinschalig en geborgen, noemt hij de jaren in Lottum. Voor zijn studie fysiotherapie verhuisde hij naar Nijmegen, een stad die zijn hart veroverde. Zijn passie voor sport en bewegen wil hij graag overbrengen op anderen. Ook op studenten fysiotherapie. En mede dankzij zijn liefde voor de natuur en sporten, vindt Teun dat hij meer zou moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. “Daar zit een dilemma voor mij. Ik denk dat ik te weinig doe. Maar dat geldt niet alleen voor mij. De hele maatschappij moet iets doen en ook bedrijven hebben hier een rol in.” 

Verre vliegreizen of vakanties in de buurt?

“Ik en mijn vriendin kiezen er bewust voor om niet meer te vliegen. De laatste keer dat ik het vliegtuig pakte moet 3 of 4 jaar geleden zijn geweest. Ik ging toen als begeleider mee naar Barcelona met een groep atleten. Barcelona is een lastige plek om te komen met de trein. Maar financiën spelen ook een rol. Ik denk dat de overheid meer zou moeten doen. Ik vind de trein schandalig duur en het vliegtuig schandalig goedkoop. We pakken nu de trein of de auto als we op reis gaan. En vakanties dichtbij kunnen ook heel fijn zijn. Eén van de mooiste vakanties met mijn vriendin was gewoon in Nederland, in een tiny house bij het Lauwersmeer.”

Auto of OV?

“Ik geniet ervan om in het openbaar vervoer te zitten en een boek lezen. Ik ging laatst mijn broer in Utrecht opzoeken en dan vind ik het fijn om in de trein te stappen. Maar ik moet ook toegeven dat we sinds we een auto hebben die ook behoorlijk vaak gebruiken. Het is geen elektrische auto. Daar hebben we helaas de financiën niet voor. Anders had ik dat wel gedaan.”

Snelle douchebeurt of de dag op je gemak van je afspoelen?

“Sport is mijn passie en daarom douche ik veel. Ik zou korter moeten douchen. Misschien moet ik toch weer een kookwekker gaan gebruiken. Want het kan sneller.”

Vlees of vegetarisch?

“Ik denk dat we de afgelopen 4 tot 5 jaar voornamelijk vegetarisch eten met af en toe een uitzondering. Mijn moeder maakt bijvoorbeeld fantastische enchilada’s met vlees. Die kan ik niet weerstaan.”

Appel uit de buurt of bananen en avocado’s van ver?

“Liever lokaal en liever biologisch. We ontvingen een tijdje een pakket van een biologische boer uit Groesbeek, maar we vonden het vervolgens bijzonder lastig om de winter door te komen met vooral veel kool. Dus toen kwam het gemak van de supermarkt weer om de hoek kijken.” 

Dikke trui of de verwarming een paar graden hoger?

“We kleden ons liever wat warmer en verstoken dus niet zo heel veel gas. We houden eigenlijk wel van wat koelte in huis en houden graag een raampje open.”

Consumeren of consuminderen?

“Mijn vriendin koopt regelmatig 2e hands kleding en ik koop zelf de laatste tijd minder kleding. Ik vraag me sneller af of ik iets wel echt nodig heb. Mijn gedrag is op dit punt best veranderd. Voorheen vond ik mode en kleding heel belangrijk. Ik wilde goed voor de dag komen en een goede indruk achterlaten. Nu denk ik het is wel prima zo. Ik heb voldoende kleding waar ik wat mee kan. Het enige waar ik nog regelmatig geld aan uitgeef is hardloopkleding. Schoenen slijten …”

Plastic verpakkingen of juist niet?

“Enkele weken geleden tijdens storm Henk had ik plastic afval buitengezet. Dit zou een dag later opgehaald worden, dus zet je het de avond ervoor aan de straat. Een dag later was de hele straat overstroomd met plastic, omdat het alle kanten was opgewaaid. Daar schrik ik dan van. Ook omdat ik me op zo’n moment realiseer dat wij met zijn 2-en in een week tijd een grote zak vol plastic bij elkaar hebben. En dan wordt het hier in Nijmegen nog apart ingezameld. Dat is lang niet overal zo in Nederland. Een vriendin van mij leeft compleet plasticvrij. Dat vind ik zo indrukwekkend dat ze dat doet. Want het is niet makkelijk.”

Dilemma’s van ABP?

“Ik kan me voorstellen dat ABP tegen dezelfde soort dilemma’s aanloopt als ik en andere mensen. De keuze die we maken is niet altijd eenduidig. Soms is een investering van ABP solide en betaalt het zich uit in de toekomst. Maar dan hoeft het niet per se de meest klimaat verantwoorde keuze te zijn. Het gaat wat mij betreft om meer dan een goed pensioen. Dat ABP stappen heeft gemaakt en duurzamer is gaan investeren, kan ik alleen maar aanmoedigen. Als we het als individu alleen moeten doen, dan gaan we het niet redden. Ik vind overigens dat ik te weinig doe, maar dat geldt ook voor de overheid en bedrijven. Ik denk dat de maatschappij aan het veranderen is en dat bedrijven zich realiseren dat mijn generatie - en jongere mensen - het klimaat steeds belangrijker gaan vinden.”

Oproep

Hoe zit het met uw groene dilemma’s? De komende periode willen we u een paar stellingen voorleggen. Kiest u voor een elektrische auto of een benzineauto, goedkope kleding versus duurzame kleding of een vliegvakantie versus een vakantie in eigen land? Laat ons weten wat uw dilemma is als het gaat om duurzaamheid en stuur een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl.