Pensioen in het buitenland

Wat moet u regelen als u na uw pensioen in het buitenland wilt wonen?
25 juli 2024

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zodra ze met pensioen zijn naar het buitenland te vertrekken. Misschien wel genieten van een zonniger klimaat en een nieuw avontuur. Maar ook financieel kan het voordelen geven, omdat het levensonderhoud vaak goedkoper is.

Heeft u ook plannen? Zorg dan dat u goed voorbereid bent. Regel alles rondom uw pensioen voordat u vertrekt. We hebben de belangrijkste tips voor een succesvolle verhuizing naar het buitenland voor u op een rij gezet.

Onderzoek uw bestemming

Voordat u verhuist, is het belangrijk om uw nieuwe bestemming goed te onderzoeken. Denk aan:

  • Taal: Is de taal een barrière of spreekt u deze al? 
  • Klimaat: Past het klimaat bij uw wensen en gezondheid? 
  • Kosten van levensonderhoud: Zijn de kosten lager of hoger dan in Nederland? 
  • Gezondheidszorg: Hoe is de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg? 
  • Cultuur: Voelt u zich thuis in de cultuur van het land?

Check uw pensioen

Natuurlijk is het ook handig dat u weet hoeveel u te besteden heeft voordat u de stap waagt. U kunt de hoogte van uw pensioen vinden via MijnABP. Wilt u weten hoeveel u heeft opgebouwd bij u verschillende werkgevers? Voor een totaaloverzicht van uw opgebouwde pensioen gaat u naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u een totaaloverzicht, inclusief AOW. 

Bent u nog niet met pensioen? Neem dan ook een kijkje in MijnABP om te zien hoeveel u heeft opgebouwd.

Controleer belastingzaken

Nu u weet hoeveel u te besteden heeft, is het slim om een goede inschatting van uw inkomsten en uitgaven te maken in het land waar uw gaat wonen. Daarnaast is het verstandig om u voor te bereiden op een aantal andere zaken.

Voorkom onnodige kosten:

  • Voorkom dubbele belastingheffing: Sommige landen hebben afspraken met Nederland om dubbele belasting te voorkomen (belastingverdrag). Controleer of Nederland een belastingverdrag heeft met het land waar u naar toe verhuist via de Belastingdienst
  • Controleer of u belastingplicht heeft Controleer of u in het land waar u naar toe verhuist belastingplicht heeft. Soms moet u in beide landen belastingaangifte doen. Als het land waar u naar toe verhuist een belastingverdrag met Nederland heeft, hoeft u geen belasting te betalen.

Belangrijk voor uw pensioen bij ABP

Verhuizing 
Bij een verhuizing naar het buitenland is het belangrijk dat u uw adres doorgeeft aan het Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Via MijnABP kunt u uw correspondentieadres aanpassen.

Bewijs van leven 
Als u emigreert, krijgen wij geen bericht van de buitenlandse gemeente waar u woont als u overlijdt. Daarom moet u ieder jaar een bewijs van in leven zijn naar ABP en/of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opsturen. Dit kan digitaal of per post. 

Andere wijzigingen 
Geef vanaf het moment dat u in het buitenland woont ook wijzigingen door aan ABP. Zoals een ander rekeningnummer, verhuizing of trouwen/samenwonen. Zo voorkomt u problemen met uw pensioenuitkering.

Al concrete plannen voor uw pensioen in het buitenland?

Verzeker uw zorg

Controleer of u uw Nederlandse zorgverzekering aan kunt houden. Bij emigratie naar het buitenland is dit vaak niet mogelijk. Onderzoek de mogelijkheden voor een zorgverzekering in het land waar u gaat wonen. 

Weet dat er ook terugkeeropties zijn

Een terugkeer naar Nederland is altijd mogelijk. Zowel de opbouw als de uitkering van uw pensioen blijven dan zoals u gewend bent.

final-step-97a23f7d4b

Ervaringsverhaal

Peter en Marjan op Bonaire

Peter en Marjan kozen ervoor om hun pensioen door te brengen op Bonaire om te genieten van de zon en de zee. Ze besloten om hun pensioen en AOW op een Nederlandse rekening te laten storten. ABP adviseerde hen dit. Dit voorkomt problemen met wisselkoersen en bankkosten.

 "Onze stip op de horizon is in ieder geval blijven tot we 70 zijn. Duiken is een van de redenen waarom we hierheen zijn gegaan. Maar het is wel een zware sport, dus het zal misschien wel wat lastiger worden voor ons.”

Lesgeven in het buitenland

Peter en Marjan werkten 20 jaar als docenten Nederlands op een VMBO in Nederland. Toen hun pensioen naderde, waren ze nog niet klaar om te stoppen met lesgeven. Tijdens een vakantie op de Benedenwindse Eilanden stelde Peter voor om daar les te geven na hun pensioen. Ze spreken daar immers ook Nederlands. 

Nadat ze eenop hun 62e een 1e-graads opleiding opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam volgenden, hebben ze inmiddels ze beiden een baan gevonden. Peter geeft anderhalve dag per week Nederlandse les aan aankomend verpleegkundigen op een mbo, en Marjan werkt twee ochtenden per week op een basisschool.

Leven op Bonaire

Jaarlijks moeten ze een notaris op Bonaire bezoeken, die officieel vaststelt dat ze nog in leven zijn. Ook moeten ze hun adreswijzigingen doorgeven. Peter zegt: “We zijn hier al één keer verhuisd. Dat moet je altijd doorgeven.”

Ze vinden Bonaire geweldig en willen nog enkele jaren blijven. Peter: “We genieten van het eiland, de mensen en het klimaat. Het is een nieuw avontuur voor ons.” Ze hebben ook vrijwilligerswerk gedaan. Dit hielp hen om nieuwe vrienden te maken en zich thuis te voelen op het eiland.

Tips voor anderen

Peter en Marjan geven graag tips aan anderen die overwegen om naar het buitenland te verhuizen. Peter: “Onderzoek het land goed voordat je verhuist. Zorg dat je je financiën op orde hebt. En vergeet niet om je adreswijzigingen door te geven.”

Ze benadrukken ook het belang van een sociaal netwerk. Marjan: “Doe vrijwilligerswerk of sluit je aan bij een club. Het helpt je om te integreren en voorkomt eenzaamheid.”

Door deze stappen te volgen, kunt ook u zorgeloos genieten van uw pensioen in het buitenland.

Conclusie

Door goed voorbereid te zijn, kunt u optimaal genieten van uw pensioen in het buitenland. Zorg ervoor dat u alle administratieve zaken op orde heeft. Plan uw financiën goed. Bouw een sociaal netwerk op. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem contact op met ABP voor meer informatie en begeleiding.

En zoals Peter en Marjan zouden zeggen: ‘Geniet van uw avontuur en maak het beste van deze nieuwe fase in uw leven!’