Punt is ook dat onder de nieuwe regels de pensioenen gaan meebewegen met de economie. “Dus als het economisch tegenzit, kan het zijn dat je wat minder pensioen krijgt en als het juist goed gaat met de economie meer.” Pensioenfondsen houden wel een buffer aan om te voorkomen dat de pensioenuitkering jaar op jaar te veel gaat schommelen.
Jorgo Goossens: “We weten uit onderzoek hoe mensen denken over risico’s in bepaalde domeinen. Als het gaat om het bredere financiële domein of een gokje in het casino, dan hebben ze minder moeite met het nemen van risico’s. Maar als het gaat om hun pensioen willen ze minder risico’s nemen.”
Toch staan maar weinig mensen stil bij hun pensioen zolang het nog niet (bijna) zover is. “Dat zijn vaak zorgen voor later. Mensen zijn liever bezig met het heden dan met de toekomst. Terwijl het belangrijk is om pensioen goed te regelen zodat je als deelnemer daar zoveel mogelijk profijt van kan hebben.”
De onderzoeker denkt dat de 5-jaarlijkse steekproef onder deelnemers straks kan helpen om meer begrip te kweken. En dat het kan helpen de kennis over pensioen te vergroten onder deelnemers. Dit zijn volgens hem mooie contactmomenten. “Soms weten mensen niet dat hun pensioeninleg belegd wordt. Mensen kunnen schrikken als ze horen over meer of minder risico als het om beleggingen van hun pensioengeld gaat. Zo’n contactmoment kan bijdragen om vertrouwen te geven.”