Verschil in pensioeninkomen tussen mannen en vrouwen enorm

12 november 2024

Vrouwen krijgen minder pensioen dan mannen. Het verschil is gemiddeld genomen maar liefst 40%. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd op de 1e dag van de Pensioen3Daagse. 

Het goede nieuws is dat ons pensioenbewustzijn de afgelopen jaren behoorlijk is toegenomen, volgens het platform Wijzer in Geldzaken. Waar 10 jaar geleden 61% van de Nederlanders pensioenbewust was, is dat nu 72%. Maar over de pensioenkloof bestaan nog veel misvattingen. Bijna de helft van de Nederlanders is zich er niet van bewust dat het pensioeninkomen voor vrouwen gemiddeld een stuk lager ligt dan voor mannen. Een grote groep denkt dat vrouwen evenveel of zelfs meer pensioen krijgen.

Oorzaken pensioenkloof

Lisa Brüggen, directeur van het kennisnetwerk Netspar en hoogleraar financiële dienstverlening, zegt verbaasd te zijn over deze uitkomst. “Ik vind het verrassend dat veel mensen het verkeerd inschatten. We denken dat we in Nederland veel gelijkwaardiger zijn, dan we daadwerkelijk zijn.”

Veel vrouwen werken in deeltijd. Volgens Brüggen is dat eén van de belangrijkste redenen voor de pensioenkloof. Minder uren werken betekent niet alleen minder loon, maar ook minder pensioenopbouw. Verder is er ook zoiets als de loonkloof. Mannen verdienen voor hetzelfde werk meer dan vrouwen. Dat heeft ook gevolgen voor het pensioen dat vrouwen opbouwen. Over het algemeen nemen vrouwen meer zorgtaken op zich. Dat kan ook zorgen voor een lager pensioeninkomen. "Onbetaald zorgwerk is een belangrijke reden voor de genderpensioenkloof."

Honderden euro’s minder

De pensioenkloof is in Nederland groter dan de meeste andere landen binnen de EU. Zo zijn er landen, bijvoorbeeld Duitsland, waar de overheid een stukje pensioen aanvult als vrouwen vanwege kinderen minder gaan werken.

“In Nederland hebben vrouwen na hun pensioen gemiddeld honderden euro’s per maand minder te besteden dan mannen. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar het kan wel een probleem worden door een bepaalde levensgebeurtenis. Bijvoorbeeld als de partner overlijdt of als er sprake is van een scheiding.”

Gaat u samenwonen of trouwen?

Voorkom verrassingen en lees wat u moet regelen voor uw pensioen als u gaat samenwonen of trouwen

5 op de 10 vrouwen zegt de pensioenkloof (zeer) zorgelijk te vinden, tegenover 3 op de 10 mannen. “Wat me verrast is de mate waarin het als een probleem wordt gezien. Hier zit een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Mijn tip voor vrouwen zou zijn: ga in gesprek met je partner. Kiest een vrouw ervoor om minder uren te gaan werken, prima. Maar waarom zou een vrouw dan moeten inleveren op haar pensioen? Waarom zou ze dat alleen moeten dragen?” 

Volgens de hoogleraar kunnen de partners bijvoorbeeld samen besluiten extra geld in te leggen voor een pensioenproduct speciaal voor haar. Hebben ze een koophuis dan kunnen ze de afspraak maken dat een groter deel van het huis haar toekomt. Daar kunnen ze afspraken over maken en dat vastleggen. Of regel dat de zorgtaken beter verdeeld worden.” 

Krijg grip op uw geldzaken

Check uw pensioen

Volgens de hoogleraar is de pensioenkloof een hardnekkig probleem, waar iedereen een rol in moet pakken om het op te lossen. Of in ieder geval te verkleinen. Ze noemt de overheid, werkgevers, vakbonden en de pensioensector. “Maar tegen vrouwen wil ik toch ook zeggen: verdiep je in je pensioen. Log gewoon eens in op mijnpensioenoverzicht.nl of MijnABP.nl.

Veel mensen denken dat pensioen een complex onderwerp is, volgens Lisa Brüggen. Dat maakt dat ze zich er liever niet in verdiepen. En dat blijkt ook uit het onderzoek van Wijzer in Geldzaken. 

Vrouwen geven aan minder de tijd te nemen om zich in pensioen te verdiepen dan mannen (18% versus 30%). Mannen zeggen vaker dat ze meer dan hun partner weten over de eigen pensioensituatie.  

“Er wordt vaak gezegd dat vrouwen zich vooral bezighouden met de dagelijkse portemonnee. Dat ze goed weten wat erin komt en wat eruit gaat in een huishouden. En dat de mannen meer een rol pakken als het gaat om de lange termijn beslissingen. Wat ik mee zou willen geven is dat pensioen echt niet zo complex is. Het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen goed op de hoogte zijn van wat ze kunnen verwachten als ze met pensioen gaan.”