Goed rendement remt daling dekkingsgraad

Kwartaalbericht 3e kwartaal
17 oktober 2024

Ondanks goede rendementen ging onze financiële positie licht achteruit in het 3e kwartaal. De actuele dekkingsgraad daalde met 1%. De belangrijkste oorzaak: een daling van de rekenrente.

Door de daling in de rekenrente steeg de waarde van alle uit te keren (verplichtingen) pensioenen met €24 miljard. Het vermogen van ABP steeg door goede rendementen op de beleggingen naar €533 miljard.

'Behoorlijk stabiele financiële positie'

Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen: “Onze financiële positie is behoorlijk stabiel. We boekten dit kwartaal een mooi rendement dat de sterk gestegen waarde van alle uit te keren pensioenen bijna compenseerde. Dat is een goede zaak. Want de financiële positie is belangrijk om onze ambitie, een koopkrachtig pensioen, te realiseren. De afgelopen 3 jaar is dat gelukt: we konden de pensioenen laten meegroeien met de gestegen prijzen. Ook volgend jaar willen we de uitkering van gepensioneerden en de aanspraken van de mensen die nog pensioen opbouwen graag indexeren. Gelukkig mogen we, net als de 3 voorgaande jaren, gebruik maken van soepelere regels waardoor we meer kunnen verhogen. Dat mag omdat we in 2027 overstappen op het vernieuwde pensioenstelsel.”

Later dit jaar beslist bestuur over verhoging

Eind november van dit jaar beoordelen we of en hoeveel we de pensioenen in 2025 kunnen verhogen. Daarbij kijken we naar de financiële positie van eind oktober 2024 en de prijsstijging tussen 1 september 2023 en 1 september 2024. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de inflatie voor onze periode berekend op 3,56%. Als we de pensioenen kunnen en mogen verhogen is dat het maximale percentage. Bij het indexatiebesluit houdt het bestuur rekening met de belangen van alle groepen deelnemers.

Positief rendement, gedaalde rekenrente

Over de maanden juli, augustus en september behaalden we een rendement van 4,6% met onze beleggingen. Hierdoor nam ons beschikbaar vermogen toe met €23 miljard tot €533 miljard. De waarde van alle uit te betalen pensioenen (verplichtingen) nam echter net iets sterker toe met €24 miljard tot €465 miljard als gevolg van de gedaalde rekenrente. 

Dekkingsgraden in het 3e kwartaal

Hierdoor daalde de actuele dekkingsgraad met 1% van 115,6% naar 114,6%. De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de 12 laatste maanden) daalde met 0,6% in het derde kwartaal: van 114,2% naar 113,6%. De dekkingsgraden zijn belangrijk voor het verhogen van de pensioenen. ABP verhoogt de pensioenen als de actuele dekkingsgraad hoger dan 110% is. Een voorwaarde is dat de beleidsdekkingsgraad dan minimaal 105% is.