Kwartaalupdate met Thijs Knaap

Kwartaalupdate: voet van de rem

ABP in het 3e kwartaal van 2024
17 oktober 2024

Om een economische dip te voorkomen, haalden centrale banken in september de voet van de rem: de rente werd verlaagd. Wat betekent dat voor de economie en de cijfers van ABP?


Als centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed in de VS de rente verlagen, dan wordt het goedkoper om geld te lenen voor bedrijven. Zo krijgt de economie wat peper. Klap op de vuurpijl: ook de Chinese centrale bank verlaagde de rente, zodat de economie een extra oppepper kreeg.

Positieve rendementen

Dat zorgde ervoor dat in de afgelopen 3 maanden onze beleggingen redelijk goed presteerden. Er waren positieve rendementen voor obligaties, aandelen en vastgoed. Zo werden onze bezittingen uiteindelijk weer iets meer waard. Tegelijkertijd namen de kosten van de uit te betalen pensioenen door de gedaalde rente toe. Dat zorgde voor een lichte dip van de dekkingsgraad.

De prijzen blijven hier hoog

In Nederland blijft de inflatie hoog vergeleken met de rest van Europa. Dat komt vooral door de tekorten die we hier hebben. Er zijn te weinig woningen en arbeidskrachten. ABP wil helpen dat het woningtekort terug te dringen door te investeren in de woningprojecten.