Nederlands pensioenstelsel is wederom beste van de wereld

‘Overstap op de nieuwe regels voor pensioen kan houdbaarheid stelsel versterken’
16 oktober 2024

Het Nederlandse pensioenstelsel is opnieuw het beste ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Mercer. Het adviesbureau zegt ook dat de overstap op de nieuwe regels voor pensioen ons systeem meer toekomstbestendig kan maken.

Mercer schrijft in het onderzoek dat het Nederlandse stelsel koploper is en dat de pensioenen hier gemiddeld genomen toereikend zijn. Nederland scoort het hoogst van alle landen als het gaat om het vasthouden van de levensstandaard na pensionering. “Het is belangrijk om stil te staan bij hoe goed we het hier hebben”, zegt pensioenexpert en actuaris Marc Heemskerk van Mercer.

Het adviesbureau haalt de combinatie van AOW met een pensioen uit arbeid aan om dit te onderstrepen. “Daarnaast zorgen de sterke regelgeving en de flexibiliteit voor een houdbaar en betrouwbaar stelsel. De recente verandering van ons pensioenstelsel kan deze houdbaarheid nog versterken.”

Levensstijl kunnen behouden

De pensioenindex van Mercer vergelijkt 48 stelsels met elkaar. Na Nederland op positie nummer 1 volgen IJsland, Denemarken en Israël.

Volgens het onderzoek is er niet één specifieke oplossing om pensioenstelsels, mede vanwege de vergrijzing, een steviger fundament te geven. “Het is nu aan overheden, beleidsmakers, de pensioenindustrie en werkgevers om samen te werken. Zij moeten er samen voor zorgen dat oudere mensen een levensstijl kunnen behouden die vergelijkbaar is met die tijdens hun werkende leven.”