Agent Meinie Boneschansker is 59, heeft 40 dienstjaren bij de politie, maar valt toch buiten de huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) en de afgelopen week overeengekomen deeloplossing. Vervelend, vindt hij. De operationeel expert hoopt dan ook vurig op een verruiming van de regeling. “Het is fysiek en mentaal erg zwaar.”
Voorbeelden te over. Boneschansker somt ze op. Vechtpartijen, verkeersongelukken, zelfmoord. Niet gek, volgens hem. Tijdens 40 dienstjaren bij de politie maak je veel mee. “Hoeveel overleden mensen ziet een burger in zijn leven? Ik denk dat ik wel een paar voetbalelftallen kan vullen.” Hij wil er maar mee zeggen dat zijn werk ongewoon is. “Fysiek en mentaal is het erg zwaar. De onregelmatige werktijden, bijvoorbeeld. Avond- en weekenddiensten, maar ook de onzekerheid als een dienst niet loopt zoals je had verwacht. Een melding is een melding, daar ga je op af. Ongeacht of je dienst er bijna op zit.”
Boneschansker wil absoluut niet overkomen als een zeurpiet, hij houdt van zijn werk. Maar hij ervaart ook dat zijn beroep veel van hem vraagt. “Het gekke is, meldingen van bijvoorbeeld een buurman die al een paar dagen niet is gezien, worden vaak in de avond gedaan. In het pikkedonker betreden wij dan het huis, zoekend naar de lichtknop voel je ineens op schouderhoogte een paar voeten bungelen.”