Politieagent Meinie Boneschansker valt net buiten de huidige RVU

'Ik stop hoe dan ook over vier jaar'
14 oktober 2024

Agent Meinie Boneschansker is 59, heeft 40 dienstjaren bij de politie, maar valt toch buiten de huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) en de afgelopen week overeengekomen deeloplossing. Vervelend, vindt hij. De operationeel expert hoopt dan ook vurig op een verruiming van de regeling. “Het is fysiek en mentaal erg zwaar.”

Voorbeelden te over. Boneschansker somt ze op. Vechtpartijen, verkeersongelukken, zelfmoord. Niet gek, volgens hem. Tijdens 40 dienstjaren bij de politie maak je veel mee. “Hoeveel overleden mensen ziet een burger in zijn leven? Ik denk dat ik wel een paar voetbalelftallen kan vullen.” Hij wil er maar mee zeggen dat zijn werk ongewoon is. “Fysiek en mentaal is het erg zwaar. De onregelmatige werktijden, bijvoorbeeld. Avond- en weekenddiensten, maar ook de onzekerheid als een dienst niet loopt zoals je had verwacht. Een melding is een melding, daar ga je op af. Ongeacht of je dienst er bijna op zit.”

Boneschansker wil absoluut niet overkomen als een zeurpiet, hij houdt van zijn werk. Maar hij ervaart ook dat zijn beroep veel van hem vraagt. “Het gekke is, meldingen van bijvoorbeeld een buurman die al een paar dagen niet is gezien, worden vaak in de avond gedaan. In het pikkedonker betreden wij dan het huis, zoekend naar de lichtknop voel je ineens op schouderhoogte een paar voeten bungelen.”

Gepokt en gemazeld

Boneschansker is gepokt en gemazeld in het vak, en ziet dat de veranderende maatschappij ook een andere druk op zijn werk legt. “Voor het verbeteren van de veiligheid is een proactieve aanpak nodig, waarin ook bewoners worden aangespoord om te rapporteren over verdachte activiteiten. We willen hiermee een cultuur creëren waarin mensen zich veilig voelen en gezamenlijk werken aan het terugdringen van criminaliteit.”

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden neemt hij dan ook deel aan lokale evenementen om een betere relatie met de burgers op te bouwen en hen bewust te maken van veiligheidskwesties. “Als ik kijk naar de jonge agenten van tegenwoordig, die ervaren het vak heel anders. Vroeger was je de baas, tegenwoordig moet je het veel meer samen met de burger oplossen.” 

Eerder met pensioen

Boneschansker hoopt zijn werk nog vier jaar te doen. Daarna stapt hij eruit. “Liefst natuurlijk via de RVU.” Maar als dat niet gaat, dan teert de Groninger in op zijn pensioen. “Gelukkig is dat bij ons goed geregeld, via ABP. Daar kan ik wat van naar voren halen. Al voelt dat onrechtvaardig. Agenten met zoveel dienstjaren, die zoveel hebben meegemaakt, hebben recht op een vervroegde uittreding. Maar hoe dan ook, ik stop over 4 jaar.”

Vorige week bereikten de politievakbonden en de politie een akkoord over het vroegpensioen. De RVU-regeling zou in 2025 aflopen. Hierop werden acties gevoerd door de politie. De regeling, die aangevraagd kan worden bij uw vakbond of werkgever, is verlengd en de acties zijn van de baan.