De Nederlandse dronespotter die Oekraïne helpt op het slagveld

Van jouw geld
11 oktober 2024

We beleggen jouw geld voor een goed pensioen in een leefbare wereld. In de serie Van jouw geld zie je wat jouw geld de wereld én je pensioen oplevert. Deze aflevering: Robin Radar Systems, het Nederlandse bedrijf dat stormachtig groeit en de Oekraïne beschermt tegen drones. 

Vandaag werd bekend dat Robin Radar Systems wordt overgenomen door de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom. ABP was niet alleen een belangrijke financier van Robin Radar Systems, maar heeft ook een aandeel in Parcom. De financiering vanuit Parcom moet het Haagse bedrijf verder laten doorgroeien. In Nederland én over de grens.

Buienradar voor vogels

Robin Radar Systems begon als project bij TNO om de ‘vogelintensiteit’ in de lucht in kaart te brengen. Oprichter en directeur Siete Hamminga vertelt: “De Nederlandse luchtmacht had kisten verloren door aanvaringen met zwermen vogels die in de motoren werden gezogen.” Het resultaat was Radar Observation of Bird Intensity, oftewel ‘Robin’, niet toevallig ook de Engelse naam voor een klein bruin met rood vogeltje, het roodborstje. 

'Radar schreeuwt'

Deze ‘buienradar voor vogels’ werkt door middel van software. Siete: “Een radar ‘schreeuwt’ en ‘luistert’ naar de echo. Dat werkt prima bij grote objecten zoals vliegtuigen of schepen, maar kleine objecten zoals vogels kan hij niet signaleren. De echo’s zijn te klein. Speciale software kan die kleinere objecten wel vinden door ruwe radardata te filteren.” De Nederlandse luchtmacht kon dankzij de technologie het aantal vogelaanvaringen met de helft verminderen. 

Potentie wekt interesse

TNO mag als overheidsinstelling fundamenteel onderzoek doen, maar mag de toepassingen die dat voortbrengt niet in de markt zetten. Siete, een high tech ondernemer met meerdere bedrijven achter zijn naam, koopt de rechten op de technologie. 3 TNO-onderzoekers gaan met hem mee. Vooral de potentie van de ‘vogelradar’ wekt zijn interesse. Hij ziet dat de technologie voor meer dan vogels alleen ingezet kan worden.

Grote vraag naar dronespotters

“In 2010 gebruikten we al drones om de software van de vogelradar mee te ‘valideren’”, vertelt Siete. “Mijn visie was en is nog steeds dat drones steeds normaler worden in de maatschappij. Daarmee kunnen ze ook een risico vormen. Bijvoorbeeld rondom vliegvelden, in de handen van terroristen of van criminelen die ze gebruiken om pakketjes de gevangenis in te smokkelen. Er zou dus vraag komen naar apparatuur om drones op de sporen en te volgen.” 

Drone van vogel onderscheiden

Door steeds slimmere software kan de apparatuur steeds verder inzoomen op kleine vliegende objecten. Binnen een object kan de software snelheidsverschillen vaststellen en vliegpaden voorspellen. Zo kan de radar een drone van een vogel te onderscheiden.

Drones worden steeds normaler in de maatschappij. Daarmee kunnen ze ook een risico vormen
— Oprichter en directeur Siete Hamminga

De doorbraak

In 2012 stappen grote investeerders als ABP in het bedrijf en kan de technologie verder ontwikkeld worden. De Nucleair summit in Den Haag 3 jaar later, zorgt voor de definitieve doorbraak. 38 bedrijven reageren op een oproep van de overheid te komen met de beste oplossing om drones te detecteren. Robin Radar systems wordt nummer 1.  

Radarsystemen naar Oekraïne

De opdrachten betekenen een mooie groei voor de - toen nog - startup. Maar dat valt in het niet bij de groei die Robin Radar Systems de laatste jaren doormaakt. De oorlog in Oekraïne is het eerste conflict waarbij massaal drones worden ingezet. Siete ziet de verwoesting die de kleine onbemande vliegtuigjes aanrichten en weet direct: “Wij kunnen hier iets aan doen.” Hij deelt zijn ideeën met ambtenaren van het Ministerie van Defensie. Het ministerie plaatst een mega-order en verscheept een groot aantal radarsystemen naar Oekraïne.

Trots dat apparatuur Oekraïners beschermt

Vooraf vraagt Siete of zijn medewerkers of zij er bezwaar tegen hebben als hun apparatuur wordt ingezet in een oorlog. “Niemand heeft er iets op tegen. Sterker nog: medewerkers zijn er juist trots op dat hun werk helpt om de mensen daar te beschermen. Het is natuurlijk ook niet zo dat wij granaten of wapens leveren.” Met de inzet van drones en de systemen om ze te detecteren, verschijnt er ook technologie op het slagveld om de apparatuur van Robin Radar Systems te verstoren en komen er nieuwe, moeilijker te volgen drones. “Het is een wedloop waarbij we steeds moeten proberen dit soort technologieën een stap voor te blijven.” 

Van €10 miljoen naar €50 miljoen omzet

Ook de strijdkrachten van andere landen kloppen tegenwoordig aan bij Robin Radar Systems voor de steeds handzamere en nauwkeurigere radarsystemen. Werden er jaren geleden zo’n 20 systemen per jaar gemaakt, inmiddels zijn het er 4 per week.  De omzet is in een paar jaar van €10 miljoen naar meer dan €50 miljoen per jaar gestegen. Inmiddels werken er zo’n 150 zogenoemde Robins bij het bedrijf in Den Haag. Onlangs werd zelfs een vestiging in Noord-Amerika geopend.

'We staan pas aan het begin'

Siete denkt dat de groei er nog lang niet uit is. Integendeel. “We staan pas aan het begin. We zitten in een groeimarkt. Het dronegebruik zal alleen maar toenemen. In de maatschappij, maar ook op het slagveld. Het zal bijvoorbeeld alleen maar drukker worden in de lucht. Al dat vliegende droneverkeer moet in goede banen worden geleid. NAVO-landen moeten hun kritische infrastructuur gaan beschermen tegen drones. Maar ook de toepassing van onze vogelradars om vogels tijdens de vogeltrek te beschermen bij windmolenparken is een sterk groeiende markt. Als je kunt voorspellen wanneer zwermen vogels een windmolenpark op zee binnenvliegen, dan kun je tijdig en niet langer dan nodig windturbines stilleggen.” 

ABP trekt andere investeerders over de streep

Over de rol van investeerders is Siete duidelijk: “Als klein startend bedrijf heb je heel veel uitdagingen. De kosten gaan voor de baten uit en het is als onbekende naam lastig grote orders binnen te halen. Eventuele klanten denken: ‘Leuk idee, maar zijn jullie er volgend jaar nog?’ Investeerders als ABP doen dan 2 dingen. “Ze maken groei mogelijk én ze trekken andere investeerders over de streep. Toen bekend werd dat ABP in ons zou investeren, groeide niet alleen onze financiële armslag maar ook onze geloofwaardigheid. Toen wilde de overheid ons financiering verstrekken in de vorm van Innovatiekrediet. Zonder een grote investeerder als ABP waren we nooit geworden wat we nu zijn.”

Meer investeringen?

We beleggen jouw geld voor een goed pensioen in een leefbare wereld. Wil je weten wat je we van jouw geld allemaal mogelijk maken?