ABP investeert € 240 miljoen in Japanse zonne-energie

27 september 2024

ABP belegt in een fonds dat zich richt op hernieuwbare energie in Azië-Pacific en vooral Japan. Een groot deel van alle energie die wereldwijd wordt geproduceerd komt uit de regio Azië-Pacific.

Dit maakt het belangrijk om de energieproductie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie, in deze regio te vergroten.

Zonneparken

We investeren in het PAG REN I-fonds van PAG Renewables. Het fonds heeft in totaal bijna € 500 miljoen aan kapitaal opgehaald. Het zal dit geld investeren in bijvoorbeeld de ontwikkeling en bouw van zonneparken in Japan en andere landen in de regio.

Een goed en stabiel rendement

Japan staat op de 5e plaats van landen die de meeste energie verbruiken ter wereld. Een groot deel van deze energie komt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool. Het land is voor zijn grote energiebehoefte sterk afhankelijk van andere landen. Japan importeert namelijk ongeveer 90% van de energie die het verbruikt.

De Japanse overheid heeft ambitieuze langetermijndoelen voor energieproductie uit hernieuwbare bronnen. Ook omdat het land minder afhankelijk wil zijn van energie uit het buitenland. Het fonds waarin we investeren speelt in op deze behoefte. We verwachten met deze belegging een goed en stabiel rendement te behalen voor onze deelnemers.

Beleggen met impact

Deze investering is een zogenoemde impactbelegging. Dit zijn beleggingen die als doel hebben een positieve, meetbare sociale en milieu-impact te maken. Naast het behalen van financieel rendement. ABP wil haar deelnemers een goed pensioen in een leefbare wereld bieden.

We hebben als doelstelling om € 30 miljard te investeren in impactbeleggingen, waarvan € 10 miljard in Nederland. Onze investering in het PAG REN I-fonds draagt bij aan deze doelstelling.