Deeltijdpensioen is mogelijk vóór en na uw AOW-leeftijd

18 september 2024

Onbekend maakt onbemind. En toch kan deeltijdpensioen een aantrekkelijke keuze zijn voor werknemers. Zeker nu de leeftijd dat we het basispensioen AOW ontvangen stapsgewijs steeds verder opschuift.

De overheid wil dat we langer doorwerken vanwege de vergrijzing. Deeltijdpensioen kan bij ABP vanaf de 1e dag van de maand waarin iemand 60 wordt. “Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Het is daarnaast ook belangrijk dat ze zich realiseren wat de gevolgen zijn van de keuze om met deeltijdpensioen te gaan voor hun uiteindelijke pensioen wanneer ze volledig stoppen met werken”, zegt wetenschapper Tunga Kantarcı van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tunga Kantarcı doet al vele jaren onderzoek naar van alles rond deeltijdpensioen. Eerder dit jaar rondde hij met andere wetenschappers een onderzoek af over deeltijdpensioen. Conclusie: niet iedereen is in staat om voltijds te werken tot de hogere pensioenleeftijd. Kan gedeeltelijke pensionering de oplossing zijn, was vervolgens de vraag.

Spaargeld

De wetenschapper vertelt dat tegenwoordig iets meer mensen kiezen om met deeltijdpensioen te gaan nu de AOW-leeftijd oploopt. Maar hij vindt een percentage van rond de 10% van het totale aantal werknemers dat kiest voor deeltijdpensioen nog altijd aan de lage kant. “We hebben in die cijfers ook de mensen meegenomen die zelf voldoende gespaard hebben om parttime te gaan werken zonder dat ze deeltijdpensioen aanvragen. Het gaat dan om 40% van het totaal. Die vragen geen deeltijdpensioen aan, maar gaan minder werken en leggen waarschijnlijk zelf wat spaargeld bij om hun parttime salaris aan te vullen.”

Ook langer doorwerken én deeltijdpensioen

Zowel de groep die kiest voor deeltijdpensioen als de groep die minder gaat werken tot de AOW-leeftijd en zelf spaargeld bijlegt, neemt wat toe. De Groningse wetenschapper vertelt dat ook deeltijdpensioen na je AOW-leeftijd mogelijk is. “Veel mensen zien over het hoofd dat ze ook met deeltijdpensioen kunnen gaan nadat ze hun AOW-leeftijd voorbij zijn”, zegt de wetenschapper uit Groningen.

Weten hoe deeltijdpensioen na uw AOW-leeftijd uitpakt voor u?

Meer of minder

Als u kiest voor deeltijdpensioen na uw AOW-leeftijd gaat uw maandelijkse pensioen wat omhoog. U spaart immers langer voor uw pensioen, omdat u in deeltijd blijft werken. En u ontvangt het pensioen over een kortere periode. Hierdoor wordt uw pensioen hoger.  

De andere kant van de medaille is dat als u voor uw AOW-leeftijd kiest voor deeltijdpensioen, dat u maandelijks juist een wat lager pensioen ontvangt. Dit komt onder andere omdat u eerder pensioen krijgt. Dus het pensioen moet langer uitbetaald worden. Ook ontvangt u nog geen AOW van de overheid. U kunt dan kiezen voor een AOW-overbrugging. Dan ontvangt u extra pensioen tot uw AOW-leeftijd. Hou er wel rekening mee dat een AOW-overbrugging ook van invloed is op de hoogte van uw levenslange pensioenuitkering. Deze zal lager uitvallen. 

Voordelen

Deeltijdpensioen biedt verschillende voordelen. Het geeft de deelnemers die deze keuze maken, meer tijd om te wennen aan het leven na hun carrière. De overgang van werken naar niet werken is hiermee minder abrupt. Door een paar dagen per week te blijven werken, blijven ze in contact met collega’s en het professionele netwerk. En het kan gunstig zijn voor de gezondheid als het oude werktempo te zwaar wordt. “Het kan mensen de nodige rust geven.”

Nadelen zijn er ook

Kiest u ervoor om uw pensioen eerder te laten ingaan dan uw AOW-leeftijd, dan kan dat van invloed zijn op eventuele toeslagen, uitkeringen en belastingen. Als u voor uw AOW- leeftijd met pensioen gaat, kunnen toeslagen en uitkeringen vervallen en betaalt u over uw pensioen meer belasting dan wanneer u vanaf AOW-leeftijd met pensioen gaat.

Conclusie

Tunga Kantarcı en zijn collega-onderzoekers zijn van mening dat deeltijdpensioen voor werknemers een goede optie kan zijn. Het is ook goed voor de samenleving als geheel. Mensen die niet de mogelijkheid hebben om met deeltijdpensioen te gaan, geven er volgens hen vaker de voorkeur aan om eerder volledig met pensioen te gaan. En dat terwijl er arbeidskrachten op tal van terreinen hard nodig zijn. “Daarom heeft het stimuleren van gedeeltelijke pensionering het potentieel om het totale arbeidsaanbod te vergroten.”

Wilt u minder gaan werken en met pensioen?