Luuk Duijnkerke

Programma en begroting voor 2025

Geen verrassingen voor pensioenen
19 september 2024

Het kabinet heeft op 17 september, Prinsjesdag, de begroting voor 2025 gepresenteerd. Het regeerprogramma van het kabinet-Schoof kwam afgelopen vrijdag al naar buiten.

Wat gebeurt er met de hoogte van uw pensioen?

Het kabinet verwacht dat de economie met 0,6 procent in 2024 groeit en met 1,5 procent in 2025. Gemiddeld gaan huishoudens er volgend jaar 0,7 procent op vooruit, gepensioneerden 0,6 procent. Wat het precies voor u betekent, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Wet toekomst pensioenen

Over de nieuwe regels voor pensioen en de transitie ernaartoe wordt weinig gezegd. Zo spreekt het kabinet alleen over een ‘goede monitoring’ en ‘zorgvuldige transitie’. De Miljoennota maakt verder duidelijk dat de invoering van ‘Bedrag ineens’ opnieuw is uitgesteld, ditmaal tot 1 juli 2025.

Vroegpensioen

Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde voorafgaand aan Prinsjesdag een Kamerbrief over vroegpensioen en de mogelijkheden om de regeling voor vervroegd uittreden (RVU) na 2025, in aangepaste vorm, te continueren. Er is structureel geld gereserveerd – onbekend is hoeveel – om de RVU onder voorwaarden voort te zetten. Samen met sociale partners wordt hier de komende tijd verder over gesproken.

Meer informatie

Wilt u precies weten hoe de begroting van het kabinet eruitziet? Bekijk de informatie op de website van de Rijksoverheid. Wilt u weten hoe uw pensioen ervoor staat? Ga dan naar MijnABP en kijk hoeveel pensioen er voor u is.