Man voor laptop

De financiële impact van scheiden op uw pensioen

13 september 2024

Op de ‘Dag van de Scheiding’ staan we stil bij de impact die een echtscheiding kan hebben. Want naast de emotionele impact merkt u de gevolgen ook financieel. Als pensioenfonds nemen we u mee in de veranderingen rondom uw pensioenopbouw. Zodat u en uw (ex-)partner beiden financieel beschermd blijven.

Wat moet u regelen?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is het tegenwoordig wettelijk geregeld dat de partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit biedt enige bescherming voor de toekomst, zodat u later samen een comfortabel leven kunt leiden. U kunt er samen voor kiezen om andere afspraken te maken. Als u dit niet goed vastlegt dan kan dit grote financiële gevolgen hebben. En helaas heeft dit vaker gevolgen voor degene die minder werkt. Want minder loon betekent uiteindelijk ook minder pensioen.

Het belang van goede financiële afspraken

Eén van de meest onderschatte gevolgen van een scheiding is de impact op het pensioen. Voor veel stellen, en met name vrouwen, kan een scheiding of het verbreken van een samenwoonrelatie (grote) financiële consequenties hebben. De koopkracht van vrouwen daalt over het algemeen een stuk meer dan de koopkracht van mannen. Vaak hebben stellen hun financiële afspraken vastgelegd, maar het pensioen wordt nog weleens over het hoofd gezien.

Pensioenverdeling bij scheiding

Trouwen / geregistreerd partnerschap

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen heeft opgebouwd bij ABP? Dan zou u wel eens recht kunnen hebben op een deel van dat pensioen, het zogeheten ouderdomspensioen. Dit is het pensioen dat uw ex-partner tot aan de scheiding bij ABP heeft opgebouwd. Het is ook mogelijk om bij de notaris te laten vastleggen dat u het pensioen voor een gedeelte verdeelt of helemaal niet verdeelt.

> Lees meer

Samenlevingscontract

Had u een samenlevingscontract en is uw partner bij ABP aangemeld? Dan heeft uw ex-partner mogelijk recht op een nabestaandenpensioen. Uw ex-partner kan ervoor kiezen om hiervan af te zien. Er is geen recht op een deel van het ouderdomspensioen. Let op: zorg ervoor dat u uw partner zelf afmeldt op MijnABP. Anders blijft u nabestaandenpensioen opbouwen voor uw ex-partner.

> Lees meer

Samenwonen

Woonde u samen zonder samenlevingscontract en is uw partner dus niet aangemeld? Dan heeft uw ex-partner geen recht op nabestaandenpensioen of een deel van uw ouderdomspensioen.

> Lees meer

Minder gewerkt tijdens de relatie?

Voor iemand die tijdens de relatie minder heeft gewerkt om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, kan de verdeling van het pensioen extra belangrijk zijn. Minder werken betekent vaak minder pensioenopbouw. Dit heeft vaak meer financiële gevolgen nadat je uit elkaar gaat. Daarom is het belangrijk om de volgende onderwerpen onder de loep te nemen.

  • Verdeling van ouderdomspensioen: U heeft recht op de helft van uw partners ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, tenzij dit anders is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden. Let daarom goed op welke afspraken worden vastgelegd. 
  • Recht op nabestaandenpensioen: U krijgt mogelijk nabestaandenpensioen wanneer uw ex-partner overlijdt. Bekijk hoe u dit eerder heeft afgesproken. Of leg de nieuwe afspraken na uw scheiding vast. Wil de ex-partner afzien van het nabestaandenpensioen moet dit letterlijk zo staan in het convenant. 

Vraag een indicatieve berekening van beide partners ons contactformulier. Zo weet u precies wat er verdeeld moet worden. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste vragen te stellen, kunt u ervoor zorgen dat u financieel weet waar u aan toe bent en kunt u de toekomst beter plannen.

Een breder financieel overzicht

Naast het pensioen zijn er bij een scheiding of het beëindigen van een samenwoonrelatie ook andere financiële aspecten om rekening mee te houden. Zoals kinderalimentatie, partneralimentatie, toeslagen, uitkeringen, belastingaangiften, hypotheekkosten en verzekeringen. Voor een volledig overzicht kunt u de "Checklist scheiden of uit elkaar gaan" van Wijzer in Geldzaken raadplegen.

Kortom, het is van essentieel belang dat stellen, zowel getrouwd als samenwonend, zorgvuldig hun financiële afspraken vastleggen. Als u dit tijdig doet dan kan dit toekomstige onzekerheid en financiële problemen voorkomen, vooral voor vrouwen die vaak de grootste impact voelen. Wilt u meer weten? Neem contact op met ABP of bekijk het volledige financiële plaatje met uw financieel adviseur.