Kwartaalupdate: een wereldwijde achtbaan

ABP in het 1e kwartaal van 2025
24 april 2025

Wereldpolitiek en beurzen. Zelfs een achtbaan is op dit moment rustgevender. Wat betekent deze onrust voor uw pensioen? We blikken terug op de eerste 3 maanden van 2025. 


De oorzaak van de storm woont in het Witte Huis: Donald Trump, president van Amerika, liefhebber van golf, lange toespraken en – vooral – handelstarieven. De aankondiging daarvan zorgde meteen al voor onrust op de beurzen.

Portefeuille kan tegen stootje

ABP is een langetermijnbelegger. Wij weten dat er turbulente periodes zijn. Onze portefeuille is erop gebouwd met deze schokken om te gaan. Dat is ook de reden dat onze beleggingen sterk gespreid zijn – over de wereld, en over verschillende beleggingscategorieën, zoals vastgoed, obligaties, infrastructuur. Hierdoor hebben we minder uitschieters in ons rendement, maar we zijn op die manier zijn wel beter beschermd tegen al te grote schommelingen. 

Nog meer turbulentie

Dit was de situatie tot eind maart. Inmiddels weten we dat er nog veel meer turbulentie is. Het Witte Huis voert met zo’n beetje elk land ter wereld een handelsoorlog. Voor ons geldt nog steeds: wij beleggen voor de lange termijn en onze portefeuille kan tegen een stootje. Natuurlijk volgen we de situatie en sturen bij waar nodig.

*Muziek speelt

Beeld: Thijs:

Wereldpolitiek en de beurzen.

 

*Muziek speelt

Beeld: Video van achtbaan
Thijs:

Zelfs een achtbaan is op dit moment rustgevender. Wat betekent deze onrust voor uw pensioen? En kunnen we dit nog wel kort samenvatten?

 

*Muziek speelt

Beeld: Naam en titel Thijs Knaap, Hoofdeconoom.
Thijs:

We gaan het proberen in dit ABP-kwartaalbericht

 

*Muziek speelt

Beeld: Titel kwartaalbericht
Thijs:

over de eerste drie maanden van 2025.



*Muziek speelt

Beeld: Thijs:

De oorzaak van de storm woont in het Witte Huis. Donald Trump: president van Amerika, liefhebber van golf, lange toespraken en vooral…

 

Beeld: Verschillende snel schakelende fragmenten van President Trump

Trump:

Voor mij is het mooiste woord in het woordenboek: heffingen. Enorme heffingen.

 

*Muziek speelt

Beeld: Thijs:

Nadat hij eind januari was ingezworen, kregen verschillende landen er meteen van langs,

 

*Muziek speelt

Beeld: Vlaggen van 3 landen
Thijs:

Mexico, Canada en uiteraard China.

 

*Muziek speelt

Beeld: Drieluik metaalproductie
Thijs:

En verder heffingen op alle landen die staal, aluminium en auto’s verkopen aan de VS.

 

*Muziek speelt

Beeld: Thijs:

En begin april op alle landen in de wereld, met heffingen die oplopen tot boven de 100%. 

 

De aankondiging en vaak ook weer de terugtrekking van dit beleid brengt markten op hol.

 

Beeld: President Trump op nieuwszender
Trump:

Ze worden een beetje nerveus, een beetje bang.

 

*Muziek speelt

Beeld: Grafiek met aandelen
Thijs:

Amerikaanse aandelen duikelen naar beneden, de dollar wordt minder waard, beleggers gaan op zoek naar veiligheid. En net zo snel herstellen markten weer als het beleid wordt afgezwakt,

*Muziek speelt

Beeld: Krantenkoppen
Thijs:

al krijg je wel het idee dat er onderweg de nodige schade wordt aangericht. 

 

*Muziek speelt

Beeld: Titel: Wat doet ABP hieraan?
Thijs:

ABP is een langetermijnbelegger. Wij weten dat er nu eenmaal turbulente periodes zijn – dit is zeker niet de eerste – en onze portefeuille is erop gebouwd met deze schokken om te gaan.

 

*Muziek speelt

Beeld: Archiefbeelden eerdere crises
Thijs:

Denk ook aan vorige crises: in het begin behoorlijk spannend, maar op termijn herstellen de markten zich doorgaans weer.

 

*Muziek speelt

Beeld: Thijs:

We hebben een beleggingsportefeuille die tegen een stootje kan. Dat is ook de reden dat onze beleggingen sterk gespreid zijn: over de wereld en over verschillende beleggingscategorieën,

 

*Muziek speelt

Beeld: Drie kaders met beleggingscategorieën: vastgoed, obligaties en infrastructuur
Thijs:

zoals vastgoed, obligaties en infrastructuur. Door al die spreiding hebben we minder uitschieters in het rendement en zijn we beschermd tegen al te grote schommelingen.

 

*Muziek speelt

Beeld: Titel: Resultaten Q1
Thijs:

Laten we eens kijken wat er in de eerste drie maanden van 2025 gebeurde. 

 

*Muziek speelt

Beeld: Grafiek Trump dump
Thijs:

Let op, dat is nog wel vóór de grote ronde handelstarieven die op 2 april werd aangekondigd. 

 

*Muziek speelt

Beeld: Krantenartikelen
Thijs:

In die drie maanden kwam de EU met een plan om meer geld te lenen om de eigen defensie op orde te brengen. En zoals dat hoort: als de vraag naar geld toeneemt, stijgt de rente. 

*Muziek speelt

Beeld: Resultaten
Thijs:

Hogere rente, dat gaat ten koste van bestaande obligaties. Een uitzondering vormen bedrijfskredieten, die werden in het eerste kwartaal meer waard. 

 

Dan de aandelenmarkten. Die begonnen dit jaar met hooggespannen verwachtingen. Bedrijven dachten dat ze de vruchten konden plukken van minder belasting en minder regels onder Trump. We hadden het toen nog over de ‘Trump Bump’. Maar die beleggers kwamen erachter dat het in deze regering vooral gaat over handel en dat de heffingen veel groter waren dan gedacht. Aandelen deden het niet goed. Een uitzondering vormden de aandelen-Europa, daar gingen de koersen in het eerste kwartaal omhoog met 5 procent. Veel Europese bedrijven profiteren bijvoorbeeld van de Duitse plannen om meer uit te geven.

Dan alternatieve investeringen. Die gingen ook licht naar beneden, maar ook hier was het beeld gemengd. Private Equity, dat zijn investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven, werd minder waard. Maar we zagen ook dat onze beleggingen in infrastructuur en grondstoffen in waarde toenamen. Vooral de goudprijs liep op, met bijna 20 procent. 

Dan tot slot vastgoed, ook hier een negatief rendement: de oplopende rente en het negatieve sentiment onder beleggers zet de prijzen onder druk. 

 

Financieel geen goed kwartaal, dat zie je aan de negatieve rendementen.

 

*Muziek speelt

Beeld: Dekkingsgraad
Thijs:

Toch stijgt de dekkingsgraad, onze belangrijkste graadmeter, en dat heeft te maken met de stijgende rente. 

Goed, dat was de situatie tot eind maart. Inmiddels weten we dat het Witte Huis met zo’n beetje elk land ter wereld een handelsoorlog wil voeren.

 

*Muziek speelt

Beeld: Grafiek Trump bump
Thijs:

En begin april is er daarom nog veel meer turbulentie op de financiële markten. Voor ons geldt nog steeds: wij beleggen voor de lange termijn en we hebben een robuuste portefeuille die tegen een stootje kan. 

Over drie maanden maken we opnieuw de balans op. Graag tot dan!

 

*Eindtune

Beeld: Logo en verwijzing naar website