Vragen, feiten en misverstanden over ABP en Tesla

Blog Harmen
17 januari 2025

En zo sta je ineens volop in het nieuws met een bericht over Elon Musk. Begrijpelijk want Musk is nieuws. Dus als het Financieele Dagblad (FD) meldt dat ABP haar aandelen Tesla verkocht heeft, wordt dat breed opgepakt. Zeker als Musk vervolgens op zijn eigen platform X schrijft dat ABP door de verkoop van die aandelen geld misloopt.

Zoals wel vaker liggen de feiten toch even anders en worden er zaken met elkaar in verband gebracht die niets met elkaar te maken hebben. Maar ik begrijp heel goed dat deelnemers vragen hebben naar aanleiding van de berichten. Daarom zet ik de belangrijkste feiten, vragen en misverstanden graag op een rij.

Uit Tesla

1. Het artikel in het FD gaat erover dat steeds meer leasemaatschappijen en bedrijven hun contracten met Tesla heroverwegen, vanwege het ‘extreme’ gedrag van de topman. In hetzelfde artikel valt te lezen dat ABP ook ‘uit’ Tesla is gegaan. Dat besluit vond echter al eerder plaats, namelijk in het derde kwartaal van 2024. Het heeft helemaal niets te maken met groeiende ‘Tesla-schaamte’ of met het ‘extreme’ gedrag van Musk.

Wie denkt dat we ons beleggingsbeleid laten afhangen van dat soort sentimenten, moet zeker even verder lezen.

Goed Bestuur

2. Dus waarom heeft ABP dan wel haar aandelen Tesla verkocht? In het FD-artikel valt te lezen dat ABP zich niet kon verenigen met de bonus van €50 miljard die Musk ontving als topman van Tesla. En het klopt dat wij op de aandeelhoudersvergadering tegen toekenning van deze bonus hebben gestemd. Wij vonden het bedrag niet in overeenstemming met onze regels voor Goed Bestuur.

Maar dat is maar een onderdeel van het totale plaatje. Want Tesla was niet het enige aandeel waarvan we afscheid namen.

Beleggingsbeleid in aandelen vernieuwd

3. Het grotere verhaal is dat ABP gedurende 2024 haar volledige beleggingsbeleid in aandelen fundamenteel heeft vernieuwd. Dat hebben we gedaan op twee belangrijke punten. Allereerst zijn wij meer gaan inzetten op index-beleggen. Een klein beetje te vergelijken met het particuliere beleggen in fondsen. Verschillende aandelen in een mandje. Dat mandje is in dit geval speciaal voor ABP op maat gemaakt.

Voordelen: het kost minder – beter voor de deelnemer - en levert een vergelijkbaar rendement op als het meer actieve beleggen, zo blijkt uit uitvoerig onderzoek. We hebben daarvoor onze volledige portefeuille getoetst op de volgende criteria: rendement, risico, kosten en duurzaamheid.

We stellen die voorwaarden aan beleggingen om onze risico's te beheersen, met het oog op een koopkrachtig en stabiel pensioen. Bedrijven die niet aan onze criteria voldoen, daar beleggen we niet in. 

We beleggen voor de lange termijn

4. Blijft de vraag: waarom geldt dat ook voor Tesla? Op één punt heeft Musk gelijk. Zijn bromance met de komende president heeft het aandeel zeker de laatste paar maanden goed gedaan. Maar, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: pensioenfondsen beleggen nooit voor een paar maanden. Zelfs niet voor een jaar. We beleggen voor de (zeer) lange termijn. Ons beleggingsbeleid is van een andere orde en wijkt sterk af van het gangbare beeld dat veel mensen bij beleggen hebben.

We zijn geen day traders die voor het snelle geld gaan. Snel geld is vaak synoniem met hoge kosten en hoge risico’s. Dat past niet bij een pensioenbelegger. Want over 20 jaar moeten de pensioenen ook gewoon uitgekeerd worden. We spreiden onze risico’s over een breed aantal aandelen. We gaan langdurige en zorgvuldige relaties aan met de bedrijven waarin we investeren en praten mee over het beleid. We kijken verder dan vandaag en brengen risico’s en kansen op de langere termijn in kaart.

Als een bedrijf niet voldoet aan onze criteria op het gebied van – bijvoorbeeld - Goed Bestuur, kan dat op de langere termijn een risico vormen.

Kortom, Tesla paste niet in het mandje. Maar dat geldt ook voor bijna 900 andere bedrijven uit onze oorspronkelijke aandelenportefeuille.

Lange termijn investeringen

5. Laatste vraag: wat is er met deze aandelen gebeurd? De opbrengsten van de verkoop van de beleggingen zijn uiteraard direct opnieuw belegd. Uit concurrentieoverwegingen maken wij niet kenbaar om welke aandelen het gaat. Maar uiteraard gaat het om bedrijven die het beste zijn voor de belangen van onze deelnemers op de lange termijn.