Rente stuwt de dekkingsgraad op in het 2e kwartaal

Kwartaalbericht
18 juli 2024

We hebben een goed 2e kwartaal achter de rug. Vooral dankzij de gestegen rente staan we er opnieuw wat beter voor.

De actuele dekkingsgraad steeg van 112,9% eind maart naar 115,6% eind juni 2024. Hoewel we een goed rendement behaalden met onze aandelen, was het totaalrendement van onze beleggingen toch licht negatief. Dat de financiële positie toch verbeterde, komt door de gestegen rente. Die zorgt ervoor dat we minder geld in kas hoeven te houden voor alle uit te keren pensioenen.

Rendement in de plus

Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen: "Over het eerste half jaar van 2024 staat het rendement van ABP in de plus met 1,8% (+€ 9,1 miljard). De aandelenbeurzen blijven het goed doen en de economie draait gewoon door. Dat is best bijzonder in deze onrustige tijd met veel spanning vanwege oorlog en conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. Onze financiële positie verbeterde ook dit kwartaal weer. Dat kwam vooral doordat de rente omhoog ging. Onze dekkingsgraad, de graadmeter voor de financiële positie, steeg naar 115,6%. Dat betekent dat we voor elke € 100 pensioen die ABP nu en in de toekomst betaalt, we € 115,60 euro in kas hebben."

Wat kunt u verwachten?

We bekijken vanaf dit jaar steeds in juli of de pensioenen verlaagd moeten worden. Dat doet het fonds tot aan de overgang naar het vernieuwde stelsel in 2027. Gezien onze financiële positie is er nu geen sprake van pensioenverlaging.

Eind november van dit jaar bekijken we of en met hoeveel de pensioenen in 2025 verhoogd kunnen worden. Daarbij kijken we naar de financiële positie van eind oktober en de prijsstijging tussen september 2023 en september 2024. Hierbij houden we rekening met de belangen van alle groepen deelnemers. Het bestuur bepaalt welke verhoging hierbij past.

Dekkingsgraden stegen verder

In het 2e kwartaal van 2024 steeg de actuele dekkingsgraad met 2,7% naar 115,6%. De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de 12 laatste maanden) steeg met 0,4%, van 113,8% naar 114,2%. ABP verhoogt de pensioenen als de actuele dekkingsgraad 110% of hoger is. Een voorwaarde is dat de beleidsdekkingsgraad dan minimaal 105% is.

Beleggingen licht negatief

Hoewel onder andere de aandelenbeleggingen in de plus eindigden, hadden vooral de obligaties (schuldpapier) last van de hogere rente. Daardoor behaalden we alles bij elkaar een licht negatief rendement (-0,7%) op onze beleggingen.