De start van The Future Talks was op 19 september 2023 op het Vista-college in Heerlen. Vijftien eerstejaarsstudenten van de mbo-opleiding Facilitair leidinggevende gingen met elkaar in gesprek. Hoe kijken zij aan tegen onderwerpen als arbeidsmigratie, werk en vrije tijd, gezondheid en klimaat?
Deze studenten gaan straks als facilitair leidinggevende gemiddeld € 2.717 bruto verdienen. Een salaris dat 17% lager ligt dan het gemiddelde salaris voor een facilitair leidinggevende in Nederland. Ze zijn nu al gewend hard te werken: sommige studenten besteden meer dan 20 uur per week aan hun bijbaan. Maar het is niet opmerkelijk dat zij zich wel zorgen maken over de inflatie. Zaken als (zorg-) verzekeringen worden duurder, terwijl hun salaris niet of onvoldoende meestijgt.
Genuanceerd
De studenten in Heerlen zijn sterk tegen een vorm van basisinkomen. Zonder werk zouden mensen zich vervelen en minder leuke mensen ontmoeten, is de gedachte. De pensioenleeftijd mag van hen overigens best omhoog. Ook staan ze positief tegenover automatisering van bijvoorbeeld fabriekswerk, of kassa’s bij de supermarkt. Op het gebied van arbeidsmigratie zijn de jongeren genuanceerd. Ze erkennen de noodzaak om arbeidskrachten uit het buitenland in te zetten, maar waarschuwen wel dat we ‘Nederland niet verliezen’.
Overheid
De jongeren spreken hun zorg uit over de betrouwbaarheid van de overheid, die haar afspraken niet altijd nakomt. Ze hebben het gevoel dat 'Den Haag' meer luistert naar werkende mensen, dan naar jonge mensen die nog niet werken. Dit was ook tijdens corona goed voelbaar. Het duurt lang om een afspraak te maken met de gemeente. En als je een afspraak hebt, dan heb je niet altijd een welkom gevoel. Stemmen doen deze jongeren niet allemaal. Vaak wegens gebrek aan kennis over de partijen en hun programma.
Vliegen in de toekomst / klimaat
De studenten zijn zich bewust van de klimaatverandering. Toch willen ze allen ook in de toekomst kunnen blijven vliegen. Om iets van de wereld te kunnen zien en ook familie in het buitenland te bezoeken. Verder zien ze dat ze als individu weinig kunnen veranderen. Kleine acties zoals papieren rietjes helpen niet, elektrische auto's moeten goedkoper. De overheid moet ook in actie komen en de dijken onderhouden en verhogen, dat heeft meer impact volgens hen.
Wonen
De studenten die in de stad wonen, zouden wel veel meer samen willen doen. Iedereen in de stad is erg op zichzelf gericht, erkennen ze. Men vindt een hechte buurt belangrijk. En dat die niet te zeer verandert door bijvoorbeeld de toestroom van mensen van buiten. De meeste studenten zijn blij met waar ze wonen. Bijna niemand wil verhuizen, ook niet als er een betere woning in een andere plaats is.
Gezondheid
Een belasting op ongezonde producten, zoals een suiker- of vettax? Dat is de eigen verantwoordelijkheid van het individu, vinden ze. Ook blijven ze liever gewoon vlees eten in de toekomst, want ‘wat moet ik anders eten’? Aan de andere kant is men erg voor om groente goedkoper te maken.