Geen recht op nabestaandenpensioen bij aanmelding na AOW

20 december 2023

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: de nieuwe partner van Ruud krijgt geen nabestaandenpensioen

Ruud zijn nieuwe partner heeft bij zijn overlijden geen recht op nabestaandenpensioen. Ruud vindt dat zijn nieuwe partner toch nabestaandenpensioen van ABP moet krijgen. Hij vindt dat ABP zijn persoonlijke situatie opnieuw moet bekijken. 

De situatie: Ruud heeft een nieuwe partner

Ruud krijgt pensioen van ABP. Ruud was getrouwd met Stella. Maar Stella is overleden. Nu heeft Ruud een nieuwe partner. Hij wil dat zijn nieuwe partner nabestaandenpensioen krijgt wanneer hij overlijdt. Stella had daar ook recht op.

Maar de nieuwe partner van Ruud heeft volgens ABP geen recht op nabestaandenpensioen. Ruud krijgt namelijk al AOW. Hij kan daarom geen nieuwe partner meer aanmelden bij ABP. Ruud vindt dat onredelijk. Hij beroept zich op de hardheidsclausule.

De beslissing: ABP hoeft de nieuwe partner van Ruud geen nabestaandenpensioen te betalen

De Commissie vindt dat de nieuwe partner van Ruud geen nabestaandenpensioen hoeft te krijgen.

In het pensioenreglement staan de regels om dit te krijgen. De sociale partners bepalen deze regels. En ABP moet zich hieraan houden. Een deelnemer kan een nieuwe partner aanmelden tot de deelnemer AOW krijgt. Daarna kan aanmelden niet meer. Omdat Ruud al AOW krijgt, kan hij zijn nieuwe partner niet meer aanmelden. De nieuwe partner van Ruud heeft daarom geen recht op nabestaandenpensioen van ABP.

De hardheidsclausule leidt niet tot een andere beslissing. De commissie heeft de persoonlijke situatie van Ruud onderzocht. Maar die geeft volgens de commissie geen reden om zijn partner toch nabestaandenpensioen te geven.