Datum indexatie ouderdomspensioen

17 november 2023

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: ABP verhoogt het ouderdomspensioen van Thea niet

ABP verhoogde op 1 juli 2022 de pensioenen van alle deelnemers met 2,39% (indexatie). Thea vindt dat haar pensioen niet juist is verhoogd. En dat ze wordt benadeeld ten opzichte van andere deelnemers. ABP vindt dat de verhoging van Thea’s pensioen wel juist is.

De situatie: ABP verhoogde in juli 2022 de pensioenen van alle deelnemers

Dat was mogelijk door een wetswijziging. Tot deze wijzigingen mocht ABP de pensioenen niet verhogen. De dekkingsgraad was daarvoor te laag. Maar vanaf 1 juli 2022 mocht dat wel. De pensioenen zijn verhoogd op 1 juli 2022.

Thea vindt dat haar pensioen niet juist is verhoogd. Zij ging met pensioen op 1 januari 2022. Daarbij koos ze voor eerst 6 maanden een hoger pensioen. Vanaf 1 juli 2022 kreeg ze dan een lager pensioen. De indexatie kreeg ze alleen over dit lagere pensioen. Thea vindt dat zij hierdoor benadeeld wordt. Volgens Thea heeft ABP in een internetbericht gecommuniceerd dat het pensioen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari zou worden verhoogd. Dan had ze meer indexatie gekregen. ABP vindt dat het pensioen van Thea wel juist is verhoogd.

De beslissing: ABP hoeft het pensioen van Thea niet te verhogen

Volgens de Commissie verhoogde ABP het pensioen volgens de regels van de wet en het pensioenreglement. De indexatie was pas toegestaan vanaf 1 juli 2022. En vanaf dat moment is het pensioen van Thea ook verhoogd.

De Commissie vindt niet dat ABP met het internetbericht de indruk wekte dat de verhoging zou gelden vanaf 1 januari 2022. ABP hoeft het pensioen van Thea daarom niet verder te verhogen.