Een pensioengat, hoe fiks je dat?

Hoe voorkom je een pensioengat en wat doe je eraan?

Tuurlijk, pensioen is nog ver weg. En jij leeft nu. Bovendien zijn er genoeg andere dingen die nú belangrijk zijn: je vrienden, je baan, misschien een huis of een verre reis. Toch maak je ook vandaag al keuzes die invloed hebben op je financiën in de toekomst. Zonder dat je het doorhebt, kun je daardoor een pensioengat oplopen. Kun je dit voorkomen, zodat je later kunt leven zoals jij dat wilt?

Thomas (30) werkt als militair en kwam er bij toeval achter dat hij een pensioengat heeft. "Ik checkte mijn pensioenoverzicht en zag dat er een paar jaar waren waarin ik niets had opgebouwd. Dat was bij een andere werkgever, voordat ik in dienst kwam bij de Landmacht. Dat betekent dat ik later minder pensioen krijg dan ik dacht. Vooral omdat het geld dat je aan het begin van je carrière spaart, nu eenmaal langer rendeert. Dus vraag ik me af: moet ik nu bijsparen? Meer werken? Ik denk erover om een huis te kopen, zodat ik minder woonlasten heb als de hypotheek is afgelost."

Hoe ontstaat eigenlijk een pensioengat?
Een pensioengat zoals dat van Thomas ontstaat vaak door keuzes die op het moment zelf heel logisch lijken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Flexibel werken: Bij veel tijdelijke contracten of zzp opdrachten wordt geen pensioen opgebouwd.
  • Carrièreswitches: Wisselen van baan of sector kan betekenen dat je even geen pensioen opbouwt. Of je nieuwe werkgever heeft een minder goede pensioenregeling.
  • Studeren en reizen: Een lange studietijd of een tussenjaar in het buitenland betekent vaak geen pensioenopbouw. Lees hier wat je kunt doen als je tijdelijk niet werkt.
  • Eerder stoppen met werken: Mensen die later minder lang werken, hebben minder tijd om pensioen op te bouwen.

Hoe kun je een pensioengat dichten?
Gelukkig kun je nu al actie ondernemen voor je financiële toekomst. Dit zijn je opties:

  1. Bijsparen: Je kunt extra sparen voor later, bijvoorbeeld via een lijfrente, een speciale pensioenrekening met belastingvoordeel of een eigen beleggingsrekening.
  2. Meer werken of langer doorwerken: Extra jaren in loondienst betekent meer pensioenopbouw.
  3. Investeren in een woning: Een afbetaald huis zorgt ervoor dat je later lagere maandlasten hebt.
  4. Zelf je pensioen regelen: Werk je als zzp’er? Overweeg dan een pensioenvoorziening via een bank of verzekeraar.
  5. Check je pensioenoverzicht: Kijk regelmatig op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien waar je staat en of je actie moet ondernemen.


Conclusie
Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar de keuzes die je nu maakt, hebben grote invloed op later. Net als Thomas is het slim om eens naar je pensioenopbouw te kijken. Door nu slimme financiële beslissingen te nemen, zorg je ervoor dat je straks zonder zorgen kunt genieten van je vrije tijd. Wil je weten waar je staat? Begin met een kijkje op je pensioenoverzicht van ABP en bedenk welke stap het beste bij jouw situatie past!