Pensioen in het buitenland

U woont in het buitenland. Of u denkt erover na om met pensioen te gaan in het buitenland. Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

U verhuist in of naar het buitenland

Geef dan uw nieuwe adres aan ons door. En verander ook uw adres in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Indien u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, geeft u uw adresgegevens door aan uw gemeente. 

U geeft wijzigingen zelf aan ons door

Verandert uw situatie? Bijvoorbeeld omdat u verhuist in of naar het buitenland. Wij krijgen dit niet automatisch door van uw buitenlandse gemeente. Zorg ervoor dat uw gegevens actueel blijven. De volgende zaken geeft u via MijnABP zelf aan ons door: 

Wijzig uw buitenlandse non-SEPA rekeningnummer in 3 stappen

Heeft u een rekeningnummer in een land buiten het SEPA-gebied? Dan kunt u niet inloggen met DigiD om uw non-SEPA rekeningnummer zelf te wijzigen. U geeft uw nieuwe non-SEPA rekeningnummer in 3 stappen aan ons door:

Volg deze 3 stappen

1

Download het formulier

Download het formulier 'Wijzigen non-SEPA rekeningnummer'.

2

Vul het formulier in. Doe dit samen met uw bank

Op het formulier is uitgelegd hoe u het invult. Er staat ook uitleg in het Engels.

3

Stuur het ingevulde formulier en de overige documenten naar ons op

Stuur met het ingevulde formulier ook een recent bankafschrift of ongeldig gemaakte cheque mee. U stuurt de documenten op via e-mail (gratis) of per post:

ABP Pensioenen 
Postbus 4804 
6401 JL Heerlen
The Netherlands (met postzegel)

Op welk rekeningnummer komt mijn pensioen

Als u in het buitenland woont, kunt u op verschillende rekeningen uw pensioen krijgen.
 

  • U laat uw pensioen op uw Nederlandse bankrekening betalen.
  • U laat uw pensioen op uw buitenlandse bankrekening betalen. U krijgt uw pensioen dan elke maand. Is het een non-SEPA rekeningnummer? Dan rekent uw bank u hier extra kosten voor. Ook kunt u uw pensioen 1 keer per jaar krijgen. Wij maken uw pensioen dan in de maand december over. Neem hiervoor contact met ons op.

Loonheffingskorting en belasting in het buitenland

U kunt niet altijd gebruik maken van loonheffingskorting op uw pensioen. Dat hangt af van het land waarin u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland.

U betaalt misschien in 2 landen belasting over uw pensioen

Dat is niet nodig. Want u hoeft maar in 1 land belasting te betalen over uw inkomen. U kunt daarom vragen om vrijstelling. U hoeft dan géén loonheffing te betalen op uw pensioen in Nederland.

Vrijstelling loonheffing aanvragen
U vraagt vrijstelling zelf aan bij de Belastingdienst. Neem voor meer informatie contact op met de BelastingTelefoon Buitenland: +31 55 538 53 85.

Stuur het formulier 'Bewijs van in leven zijn' naar ons terug

Bent u met pensioen in het buitenland? Dan vragen wij u elk jaar om een bewijs dat u nog leeft. Dat heet een levensbewijs. U krijgt dit formulier, omdat we van buitenlandse gemeenten géén bericht krijgen wanneer u overlijdt. Krijgt u AOW of Anw? Dan krijgt u dit formulier niet van ons, maar van de Sociale Verzekeringsbank. Er is naast het formulier dat u per post krijgt ook de mogelijkheid om uw 'Bewijs van in leven' via een app op uw smartphone toe te sturen. Als u de app gebruikt, dan hoeft u de papieren versie niet meer in te vullen.

U laat de papieren versie van het 'Bewijs van in leven zijn' invullen én ondertekenen door:

  • de Nederlandse ambassade, of
  • het consulaat, of 
  • de gemeente waar u woont, of
  • een rechter of een notaris.

U stuurt het 'Bewijs van in leven zijn' op via e-mail (gratis) of per post naar ons adres.

Stuurt u geen 'Bewijs van in leven zijn' op?

Dan stoppen wij uw pensioen. Is uw pensioen gestopt en stuurt u alsnog het levensbewijs op? Dan betalen wij uw pensioen weer uit en krijgt u ook een nabetaling over de periode waarin het pensioen niet is uitbetaald.

Recht op medische zorg op kosten van Nederland

Woont u in een van deze verdragslanden en krijgt u pensioen uit Nederland? Dan heeft u misschien recht op medische zorg op kosten van Nederland. Meer informatie over de regeling voor gepensioneerden in het buitenland leest u op de website van het CAK.

Veilig inloggen met DigiD of eIDAS

Wanneer u al een DigiD heeft, gebruikt u deze om in te loggen in het buitenland. Wanneer u geen DigiD heeft, kunt u 2 dingen doen. U moet dan wel een Nederlandse nationaliteit hebben. Of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische ruimte.

Uw BSN aanvragen in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u een BSN aanvragen. Hoe u dit doet, hangt af van uw situatie. U kunt zich inschrijven bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Soms kunt u er ook een krijgen van een andere (overheids)instantie, zoals de SVB of de Belastingdienst. Voor meer informatie kijkt u op de pagina van de Rijksoverheid.

final-step-321bc2d1e4

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!