Veelgestelde vragen

Wat het voor u betekent

Uw pensioen wordt met 1,84% verhoogd. 

De verhoging gaat in op 1 januari 2025. U ontvangt uw verhoogde pensioen voor het eerst in januari 2025.  

Vanaf 1 januari 2025 ziet u uw verhoogde pensioen opMijnABP. Dit is uw persoonlijke online omgeving bij ABP. U vindt uw verhoogde pensioen ook op de betaalspecificatie van eind januari 2025.

Op de betaalspecificatie van januari 2025 staat uw nieuwe pensioenbedrag. U ontvangt de betaalspecificatie eind januari 2025. Ook kunt u al vanaf begin januari op MijnABP zien wat de verhoging betekent voor uw pensioen. MijnABP is uw persoonlijke online omgeving bij ABP.

Ja, ABP verhoogt alle pensioenen. Dus ook bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen. En ook de pensioenaanspraken van deelnemers die nu nog pensioen opbouwen of in het verleden pensioen hebben opgebouwd bij ABP.  

Heeft u met uw ex-partner afgesproken dat u straks een deel van zijn/haar pensioen ontvangt? Dan staat dat in het echtscheidingsconvenant. Uw deel van het pensioen wordt verhoogd met 1,84%. Ook het nabestaandenpensioen dat u eventueel ontvangt als uw ex-partner overlijdt, wordt verhoogd met 1,84%. Heeft u met uw ex-partner afgesproken om zijn/haar pensioen te splitsen? Dit noemen we ook wel conversie. In dat geval verhogen we uw gesplitste pensioen met 1,84%.  

Het is mogelijk dat deze verhoging invloed heeft op toeslagen of uitkeringen die u ontvangt. Dat komt doordat uw inkomen stijgt. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw uitkeringsinstantie, zoals de Belastingdienst.  

 Een UGM-uitkering is een werkgeversuitkering van Defensie. En staat daarmee los van de verhoging van ABP. U vindt hierover meer informatie op de pagina over de UGM-uitkering.  

Uw pensioen wordt vanaf 1 januari 2025 verhoogd, maar u krijgt geen nieuwe brief meer over uw pensioen. Vanaf de ingangsdatum van uw pensioen kunt u uw nieuwe pensioenbedrag zien op MijnABP.

Dan kan het zijn dat, door de verhoging van uw pensioen, de hoogte van uw pensioen hoger is dan het grensbedrag voor afkoop van pensioen. Wij mogen uw pensioen dan niet afkopen. U ontvangt dan elke maand pensioen van ons. Het grensbedrag voor afkoop van pensioen verandert elk jaar. Dat bedrag bepaalt of wij uw pensioen mogen afkopen of niet. 

U vroeg uw pensioen aan in 2024. Uw pensioen gaat in op 1 januari 2025 of later. Het gekozen pensioenbedrag legden wij vast in ons betaalsysteem. Dat is het pensioenbedrag dat u krijgt bij de 1e betaling van uw pensioen. Wij verhogen dit bedrag met 1,84%. Wilt u niet dat wij dit pensioenbedrag verhogen? Stuur ons dan per brief of e-mail een verzoek om dit bedrag niet te verhogen. U kunt hiervoor ook contact opnemen met onze klantenservice. Wij sturen u begin 2025 een bericht. Doet u niets? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2025 het verhoogde pensioenbedrag.

Over de beslissing om te verhogen

We kunnen dit doen, omdat de regels en de financiële positie van ABP dat toelaten. We maken gebruik van ons indexatiebeleid waardoor we de pensioenen meer kunnen verhogen. Dit beleid geldt totdat we in 2027 overstappen op de nieuwe regels voor pensioen. Daardoor is voor 2025 voor een deel verhoging mogelijk. Het bestuur heeft beoordeeld dat dit evenwichtig is voor iedereen.   

Bij het verhogen van de pensioenen houdt ABP er rekening mee dat er bij de overgang naar de nieuwe regels voor pensioen voldoende geld in kas blijft om tegenvallers op te vangen als het minder goed gaat. En dat is ook nodig om deelnemers te kunnen compenseren als ze er in hun pensioenopbouw op achteruit gaan met de vernieuwde pensioenregeling.



Voor de berekening van de verhoging van de pensioenen maken we gebruik van de soepelere regels van de overheid. ABP heeft het beleid hierop aangepast. Dit beleid geldt totdat we in 2027 overgaan op de nieuwe regels voor pensioen. Zo kunnen we de pensioenen meer verhogen.  

Om te bepalen wat de verhoging is kijken we onder andere naar de prijsstijging (inflatie) van het afgelopen jaar. Voor 2025 kijken we naar de periode tussen 1 september 2023 en 1 september 2024 (Bron: CBS – CPI-index 1 september 2023 t/m 31 augustus 2024). Dat noemen we de ‘referteperiode’. De prijsstijging was toen 3,56%.

ABP wil elk jaar proberen de pensioenen te verhogen om de koopkracht in stand te houden. Of een verhoging van de pensioenen mogelijk is, hangt af van de financiële situatie van ABP en of de regels dat mogelijk maken. De actuele dekkingsgraad op 31 oktober 2024 is daarbij bepalend. Die dekkingsgraad geeft ruimte voor het voor een deel verhogen van de pensioenen in 2025 met 1,84%. We kunnen de pensioenen dus voor een deel laten meegroeien met de ontwikkeling van de prijzen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent.

Naast de gemiddelde prijsstijging en de actuele dekkingsgraad kijken we ook hoe we er financieel voor staan na deze verhoging. We hebben namelijk voldoende vermogen nodig als we straks goed willen overstappen op het vernieuwde pensioenstelsel. En we houden rekening met de belangen van alle deelnemers. Jong en oud.

We horen en lezen op dit moment veel over de kosten van boodschappen en de prijzen van energie. En we snappen dat de verhoging van 1,84% misschien niet aansluit bij uw verwachting. We kunnen de pensioenen voor een deel verhogen met de ontwikkeling van de prijzen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent. Voor 2025 kijken we naar de periode tussen 1 september 2023 en 1 september 2024 (Bron: CBS – CPI-index 1 september 2023 t/m 31 augustus 2024). Dat is de zogenoemde ‘referteperiode’. Deze ligt ook vast in ons pensioenreglement. De prijsstijging was toen 3,56%. Door de verhoging van 1,84% groeit het pensioen dus voor een deel mee met de prijsstijging in de referteperiode.

Door de verhoging van 1,84% groeit het pensioen gedeeltelijk mee met de prijsstijging in de periode van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024. Daarbij moeten we opmerken dat dit een algemene of een gemiddelde prijsstijging is. Afhankelijk van wat u precies uitgeeft (waaronder de energiekosten) kan de daadwerkelijke prijsstijging waar u mee te maken heeft hiervan afwijken.  

Ieder pensioenfonds heeft zijn eigen pensioenregeling en maakt zijn eigen keuzes bij het besluit om de pensioenen te verhogen of te verlagen. Zo kan de prijsindex en de ‘referteperiode’ van fonds tot fonds verschillen. Dit hangt af van de afspraken die sociale partners hierover hebben gemaakt en vast hebben laten leggen in het pensioenreglement. Pensioenfondsen kijken hiervoor naar verschillende financiële zaken. Zo wordt naast de stand van de dekkingsgraad, ook de gewenste financiële buffer vaak meegenomen in het besluit. En ook die kunnen van fonds tot fonds verschillen.
 
Verder speelt het vernieuwde pensioenstelsel op dit moment een belangrijke rol. Een goede financiële positie is wenselijk om de overgang goed en zo evenwichtig mogelijk te maken. Hierbij moet ook gekeken worden in hoeverre het gebruik maken van versoepelde regels ruimte kan geven voor een verhoging van het pensioen. 

Ja, ABP houdt zeker een financiële buffer over na deze verhoging. Zo zal de actuele dekkingsgraad van ABP na de verhoging niet onder 110% uitkomen. Voor deze verhoging maken we gebruik van het nieuwe beleid en de soepelere regels van de overheid vanwege de overgang op een vernieuwde pensioenregeling. Zo kunnen we meer verhogen dan volgens de bestaande regels. Het bestuur heeft beoordeeld dat dit evenwichtig is voor iedereen.

Ja, een verhoging van de pensioenen is goed nieuws voor alle deelnemers. Gepensioneerden ontvangen elke maand meer pensioen. En we verhogen de pensioenaanspraken van mensen die nog niet met pensioen zijn gegaan. Omdat we soepelere regels mogen gebruiken voor het verhogen van pensioenen keren we op korte termijn meer geld uit aan gepensioneerden. Dat heeft een licht negatief effect voor mensen die nog niet met pensioen zijn gegaan, omdat er minder geld in kas is. Maar we verwachten dat we na de verhoging van de pensioenen, met de kennis van nu, voldoende in kas houden om veilig en evenwichtig over te stappen naar de vernieuwde pensioenregeling in 2027. Op de pagina over deze zogenoemde 'generatie-effecten’ leest u daar meer over.

Dit is een evenwichtig besluit omdat het past bij de solidariteit die hoort bij ons fonds: bij een actuele dekkingsgraad boven de 110% verhoogt ABP zowel de pensioenen van de gepensioneerden als van de deelnemers en slapers. Alle pensioenen worden met 1,84% verhoogd. Gepensioneerden hebben meer aan het eerder verhogen van de pensioenen, terwijl niet verhogen jarenlang beter was voor (ex-)deelnemers. Het besluit is ook redelijk: er blijft met deze verhoging, naar verwachting en met de kennis van nu, voldoende geld in kas om veilig en evenwichtig over te stappen op het vernieuwde pensioenstelsel begin 2027. Het besluit is uitlegbaar: we maken de verwachting waar dat we de pensioenen zoveel mogelijk willen laten meestijgen met de prijzen.

Dat weten we nu nog niet, dat zal mede afhangen van de financiële positie. Zoals elk jaar beoordelen wij eind volgend jaar opnieuw of wij de pensioenen kunnen verhogen. We streven ernaar ieder jaar uw pensioen te verhogen met de stijging van de prijzen. Dat kan alleen als we genoeg geld in kas hebben en we het verantwoord en evenwichtig vinden om te verhogen. Daarvoor zal de actuele dekkingsgraad op 31 oktober 2025 boven 110% moeten uitkomen. En als dit volgens de wettelijke regels mag.  

Omdat we in 2027 overstappen op het vernieuwde pensioenstelsel, mogen we gebruikmaken van de soepelere regels van de overheid. ABP heeft het beleid hierop aangepast.

Het beleid houdt in dat we de pensioenen mogen verhogen als we voldoen aan 2 voorwaarden. Ten 1e: de actuele dekkingsgraad op 31 oktober van een jaar moet hoger dan 110% zijn. Ten 2e: de beleidsdekkingsgraad op 31 oktober moet hoger dan 105% zijn. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraad over 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad van ABP kwam in oktober van dit jaar uit op 113,2%. Eind oktober 2024 was de actuele dekkingsgraad 112,0%. Dit maakt het mogelijk de pensioenen te verhogen met 1,84%. Lees op deze pagina meer over het vernieuwde pensioenstelsel.

In 2027 stapt ABP over op de nieuwe regels voor pensioen. Daarom mogen we gebruikmaken van de soepelere regels van de overheid. ABP heeft het beleid hierop aangepast. Hiermee krijgen we extra ruimte voor het verhogen van de pensioenen. Zonder deze regels zouden we de pensioenen met slechts 0,53% kunnen verhogen. Met deze versoepelde regels kunnen we de pensioenen met 1,84% verhogen. 

De maximaal gemiste pensioenverhoging tot en met 1 januari 2025 neemt toe van 19,95% naar 21,98%. Dat geldt voor deelnemers die al een kleine 15 jaar pensioen van ABP ontvangen. Is de financiële positie van ABP voldoende hersteld? En laten de regels het toe? Dan kan ABP besluiten tot extra verhoging van de pensioenen om zo de onvolledige of gemiste pensioenverhoging te beëindigen. Dit noemen we na-indexatie. Ook eventuele pensioenverlagingen kunnen we zo beëindigen. Het beëindigen van een eventuele pensioenverlaging krijgt voorrang op na-indexatie. Lees hier meer over indexatie.