‘Ik schrok behoorlijk van het sommetje'

Drie vrienden maken een carrièreswitch

Financieel fit zijn, is vooral in de eerste jaren van je loopbaan essentieel. Dan leg je immers de basis voor je financiële toekomst. De belangrijkste les die Jasper hierbij afgelopen jaar heeft geleerd? Dat keuzes die je nú maakt, een grote impact kunnen hebben op je geld van straks.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 24% van de jongeren tussen 20 en 30 jaar zich financieel zeker voelt. Met geld omgaan of slim plannen leer je nu eenmaal niet op school. En hebben jouw ouders er ooit met je over gepraat? Niet elk gezin is even open over geld. Jasper heeft ook zelf moeten uitvinden hoe belangrijk het is om wél over je geld van straks na te denken. “Ik was er gelukkig nog op tijd bij”, vertelt hij. “Dat gun ik anderen ook.”

Reken het door
“Het is altijd verstandig om vóóraf te kijken wat een carrièreswitch betekent voor je financiën. Nu én later”, vervolgt Jasper. “Daar ben ik inmiddels wel achter. Vorig jaar ben ik vrij plotseling met mijn vaste baan bij een transportbedrijf gestopt, omdat ik als ZZP’er aan de slag wilde met mijn toen al aardig uit de hand gelopen hobby”, vertelt hij. Samen met zijn vrienden Holger en Luuk zag hij een kans om zelfstandig kleine festivals te organiseren. “Holger en ik zijn meteen gestopt met werken. Luuk wilde liever voor 50% meedoen. Prima, dachten we op dat moment. Maar toen Luuk ons tijdens een afsluitende borrel na een enorm geslaagd streetfoodfestival vertelde dat hij bij zijn werkgever nog steeds 50% pensioen opbouwt, begon het bij Holger en mij wel een beetje te knagen… En niet van de honger”, lacht Jasper.

Schrikken van het sommetje
“Ik ben daarom zelf gaan kijken in mijn pensioenoverzicht wat mijn avontuur voor gevolgen heeft voor mijn inkomen later. Kijk, ik verdien nu wel wat meer en kan dus ook wat aan de kant leggen. Maar wat je afdraagt aan de Belastingdienst valt toch altijd tegen als zelfstandige. En ik moet alles voor later zèlf opzijzetten. Wanneer je voor een baas werkt, draagt die vaak het grootste deel bij. Misschien had ik eerst even moeten rekenen voordat ik met het organiseren begon, maar beter laat dan nooit”, grijnst Jasper. “Ik was wel behoorlijk geschrokken van het sommetje. Want zo’n pensioengat, daar moet je dus echt wel op tijd iets aan doen. Geld wat je eerder weglegt, rendeert immers langer en levert dus meer op. Dat was voor mij een reden om toch iets meer aan de kant te leggen en ook een stukje veilig te beleggen, ook al leef ik nu.” “Het is gewoon slim om regelmatig je financiële situatie te evalueren en je kennis bij te schaven”, vindt zijn vriend Holger. “Zo blijf je beter voorbereid op de toekomst en worden je geldzaken nooit een stressfactor. Met de juiste tools en kennis kun je al vroeg beginnen met een financieel gezonde toekomst. Ik weet duizend procent zeker dat we later blij zullen zijn, dat we nú actie hebben ondernomen.”

Alles begint bij een gezonde basis
“Het klinkt waarschijnlijk saai, maar wat mij ook geholpen heeft was het opstellen van een budget”, gaat Jasper verder. “Met een beetje inzicht in je inkomsten en uitgaven kun je beter begrijpen waar je geld naartoe gaat en waar je mogelijk kunt besparen. Daarnaast helpt het opbouwen van een noodpotje voor drie tot zes maanden aan vaste lasten ook om je stresslevel behoorlijk naar beneden te krijgen.” Holger weet daar alles van. “Ik ben tussendoor even uit de running geweest en dan mis je toch wel een stukje inkomen. En als je wasmachine in die periode dan ook nog onverwacht kapotgaat, is zo’n noodpotje wel handig. Scheelt een paar slapeloze nachten. En je hoeft niet bij je ouders, of zoals in mijn geval m’n schoonouders, te lenen. Dat was wel een kleine walk of shame… Maar nog altijd beter dan duur lenen of een creditcard gebruiken.”

Heb jij net als Jasper en zijn vrienden ook plannen om meer of juist minder te werken? Check de gevolgen ervan in je eigen pensioenoverzicht