Deeltijdpensioen: fijn voor werknemer én werkgever

Oudere werknemers zo lang mogelijk inzetbaar houden? Denk dan eens aan deeltijdpensioen. Dat kan positief uitpakken voor uw werknemer, maar ook voor u als werkgever. We leggen u graag uit hoe het werkt.

Deeltijdpensioen voor uw werknemer

Deeltijdpensioen betekent minder uren werken en alvast een deel van het pensioen ontvangen. Daardoor blijft uw werknemer ook deels pensioen opbouwen. Dat betekent:

  • Meer vrije tijd zonder groot inkomensverlies
  • Werk langzaam afbouwen in plaats van in 1 keer stoppen
  • Uw werknemer houdt zelf de regie over de laatste jaren van de loopbaan

Let op: minder werken en al een deel van het pensioen ontvangen, betekent ook dat uw werknemer minder pensioen opbouwt. Het uiteindelijke pensioen na AOW-leeftijd wordt dus lager. Adviseer uw werknemer daarom om in MijnABP te berekenen wat de financiële gevolgen van deeltijdpensioen zijn.

Deeltijdpensioen voor u als werkgever

Heeft u veel oudere werknemers en is het lastig om nieuw personeel te werven? Dan kan het belangrijk zijn om uw oudere werknemers zo lang mogelijk inzetbaar te houden. Deeltijdpensioen kan daarbij helpen. Uw werknemer krijgt immers een betere balans tussen werk en privé, waardoor blijven werken aantrekkelijker wordt. En u krijgt de ruimte (in fte’s) om jonge werknemers aan te nemen en in te werken. De voordelen voor u op een rijtje:

  • U houdt uw oudere werknemer op een prettige manier aan het werk
  • U krijgt ruimte om jongere werknemers aan te nemen en in te werken
  • U laat zien dat een ABP-pensioen een waardevolle arbeidsvoorwaarde is

Wat moet u regelen?

Uw werknemer vraagt deeltijdpensioen zelf aan via MijnABP. Als werkgever geeft u de gewijzigde omvang van het dienstverband door via het Selfservice Werkgevers Portaal (SWP).

  • Deeltijdpensioen is mogelijk vanaf 60 jaar tot 5 jaar na de AOW-leeftijd.
  • Uw werknemer kan alleen kiezen voor deeltijdpensioen als deze werkt én pensioen opbouwt bij ABP. Het deeltijdpensioen moet dan ingaan tijdens of aansluitend aan het werk. Laat uw werknemer het pensioen ingaan nadat deze gestopt is met werken? Dan is deeltijdpensioen niet mogelijk en moet uw werknemer volledig met pensioen gaan.
  • Uw werknemer kan het werk ook in stappen afbouwen. Dat kan door op 2 momenten minimaal 10% deeltijdpensioen op te nemen. De derde keer gaat uw werknemer dan volledig met pensioen.

Inkomstenbelasting

Als uw werknemer kiest voor deeltijdpensioen, krijgt deze inkomen van de werkgever én van ABP. De inkomstenbelasting betaalt uw werknemer over het volledige inkomen. Uw werknemer moet er wel op letten dat deze de loonheffingskorting niet zowel bij uw organisatie als bij ABP laat toepassen. Lees meer over loonheffingskorting.

Hoger belastingtarief

Gaat uw werknemer voor de AOW-leeftijd met deeltijdpensioen? Dan is het belastingtarief waarin uw werknemer valt, hoger dan wanneer het volledige pensioen pas op de AOW-leeftijd ingaat.

Uitkeringen en toeslagen

Deeltijdpensioen kan gevolgen hebben voor uitkeringen en toeslagen die uw werknemer ontvangt. Denk bijvoorbeeld een WIA-uitkering of aan zorg- of huurtoeslag. Adviseer uw werknemer om hier goed naar te informeren bij de uitkerende organisatie.

In 2021 is de regeling voor vervroegd uittreden (RVU) verruimd. Daardoor kunnen werknemers mogelijk eerder stoppen met werken, zonder dat de werkgever daar extra belasting voor betaalt. Als werkgever kunt u gebruikmaken van deze regeling, maar dat hoeft niet. Uw werknemer heeft hier niet automatisch recht op.

Veel werknemers willen de RVU combineren met deeltijdpensioen, omdat de RVU-uitkering een te laag inkomen geeft. Om inzicht te krijgen in het bedrag dat ze straks netto ontvangen, zijn er een aantal handige tools beschikbaar:

Met deze tools krijgt uw werknemer meer inzicht in het inkomen als deze de RVU met deeltijdpensioen wil combineren.

Militairen kunnen niet met deeltijdpensioen, tenzij uw werknemer met UGM is en het pensioen wil uitstellen. Lees meer over het uitstellen van ouderdomspensioen voor militairen.